Vad är det jag har missat? Vad vet folk som jag inte vet


Corona, eller Covid-19 som sjukdomen egentligen heter är ett förkylningsvirus. Influensa som vi drabbas av varje år vid den här tiden. Ok, det är lite allvarligare än vanligt eftersom det sätter sig i lungornas nedre del och orsakar lunginflammation, och folk dör av lunginflammation.
Men det är inte direkt som spanska sjukan där det dog 50-100 miljoner människor, eller är det som spanska sjukan?
Trots allt verkar Sars-Cov-2 och H1N1 angripa kroppen på samma sätt. Svår nedre lunginflammation.

Drastiska åtgärder

Vi kan varje dag läsa om allt fler drastiska åtgärder som sker i olika länder. Vissa stänger ner skolor, andra stänger gränserna. Sverige förbjuder folksamlingar med fler än 500 deltagare.
En del går ut med rena domedagsprofetior när andra jämför Covid-19 med vilken influensa som helst.
Mitt i allt detta sitter vanliga människor och försöker förstå vad som pågår. Att det gapar tomt i mathyllorna blir den logiska följden av detta. Folk vet inte vad dom ska tro och börjar därför köpa på sig saker dom tror sig behöva.
Värktabletter, handsprit, pasta och toalettpapper har blivit hårdvara.

Jag undrar om jag helt enkelt lever i förnekelse liksom dom flesta jag träffar gör.
-Det är inte farligt, det är bara en förkylning.
-Jag är fullt frisk en förkylning gör ingenting.
-Det drabbar inte mig, knappt någon som är sjuk i det här området.

Coronaviruset, sars-cov-2,

-smittar genom nära kontakt mellan människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som sedan hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser nära dig, eller genom att du får det på händerna och sedan tar dig i ansiktet, vilket man gör väldigt ofta.

För att det ska vara hög risk för att smittas krävs det att man är nära (närmare än två meter). Men man bör också vara medveten om att viruset klarar sig länge utanför kroppen. Tvätta alltså händerna ofta.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.
därefter har sjukdomen spridit sig över hela världen, europa verkar nu vara i epicentrum. Men USA lär ligga på tur.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Återigen, det är ett förkylningsvirus. Ett förkylningsvirus som förvisso kan vara dödligt, men det är dom alla.
Utsatta grupper som multisjuka och gamla ligger risigt till, som alltid skulle jag vilja påstå.
Tittar man däremot på det kryssningsfartyg som sattes i karantän så visade hälften av dom som testats positivt inga som helst symptom. Det innebär att en massa människor kan gå omkring och vara smittspridare utan att veta om det. Å andra sidan ger influensan så svaga symptom att många inte ens märker att dom varit förkylda. Vilket är positivt med tanke på den dödsångest många har för denna influensa. Alla dör inte!

När nu regeringar reagerar som dom gör måste det tyda på att situationen är allvarlig. Det kan väl inte vara så att regeringarna reagerar på medias hysteriska skällande. Att media i sin jakt på nyheter skapat hysteriska regler från jagade ministrar. Att man inte vill framstå som handlingsförlamad?

Besluten som tagits i olika länder, oavsett om dom varit riktiga eller förhastade har satt fart på världsekonomin. Fast i riktning rakt ner.
Nu har världsekonomin och med den börsen varit rejält uppskruvad under ett antal år. Den behövdes en svart svan som Covid-19 för att sänka börsen rejält, frågan är om vi nu går in i en lågkonjunktur eller om ekonomin och börsen studsar upp igen?

Fördelar

Det finns trots allt en fördel med det inträffade. Det visar vad som funkar och inte funkar om det skulle dyka upp ett farligt virus. Sjukvården och tafatta politiker är antagligen våra största brister i dagsläget.
Kanske det också får en del att inse hur snabbt affärerna kommer att tömmas om det blir en rejäl kris.

För trots allt verkar det här inte vara en riktig  SHTF!
(om det nu inte är så att en del förstår mer än vad jag förstår)