Begreppet självtillit handlar om att förlita sig på sin egen förmåga att lösa de situationer som uppkommer i livet.

Wikipedia

Självtillit har blivit ett ord som av vissa grupper betraktas med misstro. Orsaken verkar vara att dessa grupper inser sina egna brister och därmed sitt underläge vid en katastrofsituation. Människor med självtillit är också självständiga vilket inte heller ses med blida ögon hos människor med ett mer diktatoriskt synsätt på världen.
Att själva försöka höja sin egen kunskapsnivå för att bli mer motståndskraftiga och självständiga verkar inte ingå i deras föreställningsvärld.
-Bättre att alla andra är lika dåliga, verkar man tänka utan att förstå konsekvensen av denna tanke..

I dagens samhälle av konsumenter har allt fler glömt bort var deras varor kommer ifrån.

Konsumenterna är så ofantligt många fler än vad producenterna är. Att vi ska kunna fortsätta att producera i samma snabba takt är inte troligt, för man måste vara ärliga och inse att ingenting växer till himlen.
Men vem har tid att fundera när de är skuldsatta upp över öronen och arbetar övertid för att finansiera sin nuvarande livsstil. En livsstil som innebär att köpa sig ”tillräckligt” för att vara både lyckliga och älskade?

Vi lever i ett samhälle som består mestadels av självupptagna konsumenter. När reklamen hos någon twitter, eller youtubeexpert proklamerar om det senaste man ”måste” ha för att vara lycklig och inne, då skrider den så kallade köplusten in och konsumenterna skyndar sig att hoppa på den senaste trenden.
Dessa konsumenter som köper skräp tillverkat av någon barnarbetare i tredje världen. Dom köper mat som kommer från andra sidan jordklotet för att hålla matkostnaderna nere eller för att det är hippt med gurka odlad på sluttningarna till Mount Everest. Att bonden i Strängnäs därmed får lägga ner rör inte dessa människor i ryggen. Det finns alltid kravmärkt mat på den lokala Ica-butiken.

Att sedan dessa konsumenter är skuldsatta långt över hustaket rör dom inte heller i ryggen. Bostadspriserna bryter mot alla ekonomiska lagar och kommer att nå himlen och därutöver, för så har det alltid varit! Att dom inte klarar en utebliven lön eller har råd att reparera ett fuktskadat badrum, det blundar man för.
Dom är slavar men vet inte ens om det!

Dom bryr sig bara om illusionen av sitt eget välstånd. Dom bryr sig bara om att produkterna är billiga och får dom att trivas för ett kort tag.

Och ”illusion” är det perfekta ordet, eftersom vi lever i ett samhälle där många människor konsumerar men väldigt få människor producerar. Ett sådant samhälle kunde inte stå på egna ben om det var isolerat från resten av världen eller om dom dagliga leveranserna från Långtbortistan slutade att levereras till den lokala butiken. Majoriteten av landet har blivit helt beroende av saker som produceras i fabriker. Fabriker som ofta ligger långt från konsumenterna.

Enkel matte berättar för oss att det här systemet inte kan vara för evigt. Vi kan inte alla vara konsumenter om det inte finns några producenter.

I dessa dagar har självtillit blivit en revolutionär handling. Att faktiskt kunna försörja sin egen familj bespottas av dom grupper som är rädda att förlora kontrollen och själva stå kvar som dom enda slavarna.

Men självtillit är skillnaden på någon som står och gapar när hyllorna är tomma och någon som faktiskt kan se till att familjen har något att äta.

Oavsett var du bor, om du bor i förorterna, i innerstaden eller på landsbygden går det att odla för att i alla fall behålla kunskapen att kunna bli självförsörjande. Bor man i villa kan man faktiskt odla en hel del och varje enskild sak som du själv kan producera är ett bevis på ditt eget oberoende. Bor man på landsbygden är det oftast bara viljan som hindrar en att odla det mesta man kan behöva.
Bor man däremot i en storstad får man problem med egen odling. Men att odla i krukor på balkongen eller på en fönsterbräda är faktiskt väldigt tillfredsställande. Man kan i alla fall lära sig att förvara och bevara mat för längre perioder.

Du kan i alla fall göra något.  Du är en fri människa och det är upp till dig om du vill vara en slav eller bestämmer dig för att bygga dig ett liv av självförtroende. Lär dig att odla och bevara mat. Tänk på vad du köper, för du kan inte köpa dig lycka.
Pengar gör ingen människa lycklig men pengar ger självförtroende. Att ha ett ”dra åt helvetekapital” gör att jobbet bara behöver var ett jobb. Passar det inte kan man ta sitt pick och pack och gå därifrån.

Jag är på inga sätt en expert, eller ens bra på att odla för eget behov. Jag är inte heller snuskigt rik och kan köpa mig den frihet jag förespråkar.
Men jag har viljan att lära mig och lär mig allt eftersom.
Jag tar små steg och anpassar mig efter mina misstag.

Dom största problemen är inte ni själva utan myndighetspersoner och godhetsknarkare som vill begränsa era möjligheter. Bevisa att ni faktiskt är bättre än dessa personer på exakt alla områden som finns!

Gör er själva och er omvärld en tjänst och skaffa er självtillit