Etiketter

,

Postnord har nu (från 1:a mars) börjat lägga på en avgift om 125:- om paketets värde överstiger 1500:-  och en avgift om 75:- om paketets avgift understiger 1500:-. Dessa avgifter ska täcka Postnords kostnader för att ta ut moms som ska in till staten.

Mer finns att läsa om detta på Postnords hemsida.

I Sverige ska det tas ut moms från första kronan, vilket inte är standard inom EU. I vissa länder tas moms ut endast om paketets värde överstiger en viss summa. Detta är något som också praktiserats i Sverige, även om det inte varit officiellt och sanktionerat av staten.
Men nu blir det alltså ändring på detta, eller?

Jag beställde ett par Walkie Talkies från Wish. Ett par av dom kända Baofeng UV-5R (återkommer med recenssion när jag lärt mig hur dessa fungerar) landade hos mitt postombud för någon dag sedan.
Dom anlände alltså nån dag efter att Postnord skulle ta ut sina nya avgifter. Det kostade inte mig något extra, alltså ingen extra avgift på 75:- +moms som det skulle ha varit enligt deras hemsida.

Nu är avgiftens införande ny och kan därför påverkat att man inte hann med hos Postnord.
Men något var annorlunda jämfört med tidigare leveranser från Kina. Paketet kom från Nederländerna, inte direkt från Kina som varit det vanliga.

Kanske det bara var en tillfällighet, eller också har man hittat en väg runt Postnords försök att avgiftsbelägga paket från Kina. Nederländerna är precis som Sverige med i EU och det råder fri rörlighet på varor och tjänster inom EU.

Det intressanta men inte oväntade är att man från Kinesiskt håll går runt Postnords försök att ta ut en extra avgift innan avgiften ens har börjat gälla.

Jag har nu beställt några småsaker för att se om det verkligen stämmer…..