Etiketter

Jag och många med mig handlar direkt från Kina via några av alla dess nätbutiker med priser som inga svenska firmor kan konkurrera med.

Det ligger nu ett förslag på att belägga alla paket med en straffskatt på 125kr. Förslaget ska tydligen behandlas i början på mars, även om det redan verkar vara bestämt enligt information på Postnords hemsida.

När du tar emot eller handlar på nätet från ett annat land utanför EU, även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden, så kommer varan att förtullas innan den kan användas eller säljas vidare.

PostNord utför importförtullningen för mottagaren och specifikationen av förtullningen medföljer paketet och avser kostnaderna för tull och moms samt vår avgift för importdeklarationen. Beloppet ska betalas i samband med utlämningen av paketet. Vår avgift för importdeklaration tillkommer, för privatpersoner är avgiften 125 kronor inkl. moms.

Eftersom det är så mycket tänkande och rykten som florerar skrev jag till Wish och frågade. Det visade sig att dom inte heller vet så mycket om vad som pågår och hur det kommer att fungera med ett extra påslag på varje paket med 125:-.

Jag förstår din oro kring detta, men kan försäkra dig om att det inte skall vara några konstigheter.
Det är inte helt klargjort än mellan postnord och Tullverket om hur det ska bli med denna extra tullkostnad som postnord ämnar införa.

Den 1 mars ska postnord tillsammans med Tullverket se över en möjlig samverkansplan för hur detta skall fungera.
Vi på Wish vet inte mer än vad vi läst i dagbladen, men vi hoppas att lösningen blir fördelaktig för alla parter.

Det ni kan göra är att strunta i att hämta ut era paket om de vill ha en avgift för det. Om ni låter paketen ligga kvar hos postnord tillräckligt länge kommer dessa skickas tillbaka till Kina.
Om ni då väntar tills efter leveranstids fönstret har passerat för den specifika varan och kontaktar oss via varan i orderhistoriken så kommer vi förhoppningsvis kunna hjälpa er.

Exakt hur det ska gå för Postnord om folk struntar i att hämta ut sina paket vet jag inte, men med tanke på att det anländer 160 000 paket varje dag lär dom rätt snart få stora problem. Låt säga att dom måste lagra och skicka tillbaka hälften av dessa paket, 600 000 paket varje vecka, 30 miljoner paket varje år.
Oavsett vad som nu händer står Postnord med ryggen mot väggen, eller som SvD skriver ”Postnord har en omänsklig uppgift

Jag vet inte hur man ska bete sig som köpare, men själv har jag skickat efter ett paket för att se vad som händer.

____________________________________________________

Eftersom det nu har gått en tid börjar det klarna.

Det blir en avgift på 75kr på paket vars värde är upp till 1500kr, plus moms på värdet. Paket med ett värde över 1500kr blir avgiften 125kr plus moms.

Detta enligt Postnords hemsida.

Dom lägger dessutom till detta

I det fall mottagaren inte önskar betala för momsen och avgiften för momsdeklarationen kommer försändelsen att skickas tillbaka till avsändaren.

Det är alltså bara att låta paketet vara så skickas det tillbaka till Kina. Det ska inte läggas till några tvingande kostnader. Inte i dagsläget i alla fall.