Etiketter

, ,

Bra lösningar är ofta både enkla och billiga. När jag tittat på en del sidor där man tillverkat egna utekök dyker det upp enkla pelletsbrännare.
En av dessa konstruktioner som jag fastnat för är den som använder IKEAs bestickställ. Bestickstället är tillverkat av rostfritt stål och kostar bara 29 kronor.

Bestickstället har ungefär samma diameter som en normal marschall och är 13,5 cm hög. Det finns även ett annat bestickställ som är ännu högre.
Vi hade ett av dessa bestickställ liggande i en flyttlåda och vi har ingen tanke på att börja använda stället igen.

Vid något tillfälle läste jag att en pelletsbrännare gjord av IKEAs diskställ skulle brinna 12-24 timmar.

Sagt och gjort, grävde fram diskstället ur en flyttkartong, fyllde på med pellets, lite tändgel (det gula på pelletsen) och tände eld.

20171202_152107.jpgJag ställde bestickstället i en eldkorg för att få upp den från snön. Det är hål i botten på bestickstället och jag vill att det kommer in luft även där och inte bara från sidorna.

Till att börja med måste jag erkänna att metoden är riktigt bra. Storleken på bestickstället gör att det går att ha en kaffepanna eller kastrull ovanpå.

Pelletsen ligger faktiskt kvar i korgen även om dom är mindre än hålen. Jag kör med 8mm pellets.

 

 

Det som imponerade lite på mig var att det brann från toppen och nedåt, det blev inte övertänt, vilket skulle kunna ha blivit fallet.

Däremot var brinntiden inte i närheten av 12-24 timmar. Med bestickstället fyllt till 2/3 brann det i mellan 2 och 3 timmar. Det blåste en del vilket skyndar på branden, men realistiskt med fylld behållare gissar jag att det inte brinner längre än max 4 timmar.

Hur som helst funkar det bra och jag ska fortsätta att testa mig fram och laga mat på den i framtiden.
Dessutom tror jag att det där blir mina nya marschaller.