Etiketter

Ingen har väl missat att vi nu har gått in i november och vintern står och knackar på dörren. Vissa delar av Sverige har redan ett snötäcke liggande.

Vad kan man nu göra för att förbereda sitt hem inför den kalla årstiden? Här kommer ett antal tips som inte är vare sig dyra eller krångliga att genomföra. Självklart för dom flesta men alltid finns det något litet som kan inspirera.

 1. Läcker dina dörrar och fönster ut värme? Det är varken svårt eller speciellt dyrt att byta ut listerna. Hösten är en bra tid för att kontrollera listerna, framförallt för att spara in pengar.
 2. Stora och tjocka gardiner kan vara ett bra sätt att behålla värmen i bostaden. Dra för dessa när det är riktigt kallt för att behålla värmen inomhus.
 3. Mysfaktor! Skaffa ett gäng kuddar och filtar, sprid ut dessa i hemmet och gör det mysigt och hemtrevligt. Kuddarna och filtarna kommer väl till pass om det skulle bli strömavbrott och kylan börjar tränga sig på.
  Viktigt att tänka på är att fleece förutom att vara billigt, lätt och värmande är mycket brandfarligt. Har man skaffat en massa fleecefiltar ska man inte ha tända ljus alltför nära.
 4. När vi ändå är inne på mysfaktor, varför inte dekorera med ljus. Skaffa bra ljuslyktor och ljusstakar. Det är mysigt, dekorativt och ger dessutom både värme och ljus om strömmen skulle gå.
 5. Se till att gångvägar på tomten är fria från överraskningar som krattor, grenar eller andra fasta föremål innan snön lägger sig. Fastfrusna saker under snön är inte bara svåra att få bort dom kan också vara farliga om man snubblar på dom.
 6. Se till att ha minst en batteribackup (powerbank) för mobilen hemma, och givetvis ska dessa alltid vara laddade. Vid ett strömavbrott och det inte går att få tag på barnen eftersom mobilen är urladdad, det kan få vem som helst ur balans. Dom behöver inte kosta så mycket och finns att köpa på många ställen.
  Att tänka på om ni beställer via säljsiter från Kina. Dom håller inte alltid vad dom lovar. Står det 20000 mAh kan det i själva verket vara en tiondel av det utlovade.
 7. Har ni ett hus vet ni troligen värdet av att underhålla huset.  Om strömmen går kommer huset att kylas ner och i slutändan kommer kanske ett vattenledningsrör att frysa sönder. Då pratar vi om stora kostnader och ett mycket stort arbete som måste utföras.
  Ta reda på om det går att stänga av vattnet in till huset och dränera ledningarna, detta innan ni väl sitter i olägenheten att huset är utkylt och det finns 100 andra saker att oroa sig för.
 8. Har ni en brunn med eget vatten kan det vara mycket lättare att klara sig vid ett långvarigt strömavbrott, men det gäller bara om det är en grävd brunn som det går att hissa ner en hink i. Är brunnen djupborrad är ni utan vatten nästan omedelbart. Då är det läge att ha rutiner för att lagra vatten på dunk.
 9. Skaffa några termosar. Det underlättar livet att slippa värma vatten hela tiden. En termos är inte dyr och nyttan är stor. Att kunna ta sig en varm kopp te är klart underskattat när man har problem.
 10. Skaffa en hink med salt och en hink med grus. Att halka omkring på uppfarten till huset är inte en höjdare. Detta alldeles oavsett om det är en katastrof med zombier eller en helt vanlig vinterdag. Man vill inte halka omkring och bryta benet!
 11. Finns det ett sätt att laga mat vid strömavbrott? Jag tycker att ett gaskök är att föredra, men ett spritkök är mycket driftsäkrare. Varför inte ha ett av varje? Inga stora pengar och användningsområdena är många. Men glöm inte att lagra gas och sprit hemma!
 12. Ett vanligt återkommande tema. Se till att ha ett lager med mat. MSB (Myndigheten för Skydd och Beredskap) anser att man ska ha mat för 72 timmar, även om dom nu också börjar säga en vecka. 72 timmar är alldeles för lite! 2 veckor är en vettigare nivå.
 13. Nu återkommer jag till mysfaktor. Se till att ha varma sockar hemma, både skönt, mysigt och gör att man kan stå ut med kalla golv.
 14. Sysselsättning! Det låter kanske lite fånigt att man ska behöva sysselsättning när det skett stora samhälleliga problem. Men vid stora problem med till exempel snöstorm, isstormar etc är sysselsättning något som är på allvar. Speciellt barn blir väldigt rastlösa efter ett tag, och något man måste vara beredd på är att vänta, länge! Tänk nu också på att inte förlita er på elektroniska spel och liknande. Analoga spel, pussel och handarbete funkar även vid strömavbrott.
 15. Skaffa ett kolmonoxidlarm. Om man ska upprätthålla värmen inomhus i ett modernt hem utan el är risken stor att kolmonoxidnivån överstiger vad som är hälsosamt. Detta beror till stor del på att moderna hem är för täta och att ventilationen inte är byggd för levande eld som uppvärmning. Dessutom kommer folk naturligt att börja täta alla läckor av kalluft. Ett kolmonoxidlarm kan således rädda liv.
 16. Bränsle! T-sprit till spritköket, gas till gasköket, bensin till elverket och bilen, ved till vedspisen. Det finns många olika saker som behöver bränsle om det kniper. Det gäller att ha ett lager av dessa bränslen. Jag lovar att kön till diverse butiker kommer att vara väldigt lång när behovet är som störst.
 17. Sist men inte minst, håll huvudet kallt om något händer. Börja inte elda möbler på parketten om bostaden blivit utkyld, det är nog besvärligt utan att behöva släcka bränder.