Etiketter

Det är så många hemska saker som händer i vår omvärld där skytten i Las Vegas bara är en i raden. Dessutom är inte Sverige längre den säkra plats det en gång varit i vår alltmer globaliserade värld. Det räcker för att man ska undra om man ens borde lämna sin bostad.

Att gå på krogen eller besöka en konsert får i alla fall mig att studera min omgivning och vilka som finns i närheten. Att gå in i en affär som förr var en del av vardagen är i framtiden kanske detsamma som att gå in i en affär i länder som Syrien, Irak eller Afghanistan, om man nu ska måla fan på väggen.

Nu ska vi inte sluta att handla mat eller att gå på krogen, men att vara försiktig och tänka till skadar inte. Att vara naiv är däremot inget att stå efter. Så några saker att ta med sig och rent instinktivt tänka på är vettigt.

▪ Observera utgångarna, givetvis också var nödutgångarna finns. Försök att sitta nära dem om det är möjligt.
▪ Var uppmärksam. Bara för att det är trevligt behöver man inte sluta att studera sin omgivning. Var alltid uppmärksam på att någon uppför sig konstigt och var uppmärksam på tecken på fara.
▪ Leta efter skydd. Att söka skydd och att gömma sig är två olika saker. Ett gömställe gömmer dig, men ett skydd stoppar kulor. Se dig om i din omgivning vad som kan fungera som skydd eller gömställe.
▪ Ha alltid en plan. Innan du går någonstans med din familj, planera för en mötesplats om ni skiljs åt. Diskutera också vad ni ska göra vid en nödsituation.
▪ Ha ett sätt att skydda dig själv. Vapen är inte ett alternativ i Sverige. Men fundera på andra saker som kan användas som vapen, att få en brandsläckare i huvudet sänker dom flesta..
▪ Acceptera vad som händer. Ditt liv kan bero på din förmåga att acceptera verkligheten. Många människor förnekar att något hemskt händer och slösa bort värdefulla sekunder som kunde ha spenderats på flykt.

Mest av allt, var medveten. Gör det till en vana att alltid vara medveten och förberedd. Om du automatiskt tittar efter nödutgångar när du går in i en byggnad sparar du många värdefulla sekunder om något händer.