Etiketter

Jag har både böcker och lösa papper med gamla recept. Det handlar mest om recept från slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Jag kommer nu att börja lägga upp en del recept eftersom det faktiskt kan vara användbart.

Det som är lite roligt med dessa recept är att dom nästan alltid innehåller saker som är lätta att få tag på, alltså fullt möjligt att testa själv hemma i köket. Men jag har inte provat recepten jag nu lägger upp, annat än ett fåtal och det är ett bra tag sedan. Man gör det alltså på eget bevåg.
Det finns en fördel att samla på sig ett antal recept av den sort jag nu presenterar. Även om SHTF går det faktiskt att få tag på ingridienser och kunna göra slutprodukten själv.

Först av allt, använd alltid skyddsglasögon och skyddshandskar när ni använder kemikalier. En del saker som används är kraftigt frätande och vid andra tillfällen mycket varma. Var dessutom försiktiga vid eventuell uppvärmning och ha då en brandsläckare nära.

Google är ett nödvändigt verktyg för att hitta rätt ingridienser. Namnen är precis som recepten något ålderdomliga.

LIM

Lim är bra att ha vid en massa tillfällen. Idag kan man köpa snabblim av alla de sorter. Men om man inte kan köpa lim på en affär, då kan man faktiskt tillverka det själv.
Här kommer det ett antal recept:

Tapetklister: 400g potatisstärkelse blandas i 500g destillerat vatten. Blandningen hälls sakta till en lösning av 600g vatten och 50g kristalliniskt kalciumklorid (salt) som är upphettat nästan till kokpunkten. Låt det sedan svalna.

Etikettlim: 40g socker och 15g arabicum löses i en blandning av 300g ljummet vatten och 80g gelatin.

Läderlim: 780g amylacetat, 20g celluloid, lös upp detta i 200g aceton och tillsätt 10g shellack i pulverform.

Fotolim: lös upp 20g gelatin i 80g varmt destillerat vatten. Tillsätt därefter 20g sprit och 5g glycerin.

Porslinslim: 20g ravpulver löses i 10g ren bensin. Tillsätt därefter 20g kolsvavla. ( Jo, kolsvavla är ett riktigt namn, koldisulfid är ett modernare namn)

Det här är fösta delen av recept. Jag tänker lägga ut fler framöver.

Jag har varit frånvarande från bloggen ett tag. Det beror till största delen på att jag har så mycket på mitt jobb. Jag hinner helt enkelt inte skriva.
Förhoppningsvis kommer det att lugna ner sig framöver vilket gör att jag kan fylla på här med både ord och bild.

 

Annonser