Jag har under sommaren varit extremt upptagen. Dels har jag ett nytt jobb som tar mycket energi, men jag har också pysslat med både ett och annat.

Något jag funderat på under en längre tid är den fokusering många prepper har på prylar, och då framförallt prylar för att överleva akuta situationer. Det är givetvis bra och kanske grundläggande för den direkta överlevnaden, men sen då?

Kunskap och att kunna använda sin kunskap är A och O. Framförallt att kunna sin historia. Hur klarade sig folk för 100 år sedan? Om man lär sig att hantera verktyg och att klara sig som man gjorde förr, då har man vunnit. Tyvärr försvinner kunskapen snabbt och det finns ett öppet förakt mot denna kunskap inom vissa kretsar.

Jag besitter inte mycket av denna kunskap som jag efterfrågar, men jag lär mig sakta och har börjat testa mig fram. Till exempel kastade jag inte en trasig skottkärra utan tillverkade nya skalmar och fixade däcket. Det är inte svårt men i dagens slit och släng samhälle lagar man inget. Vid SHTF finns det dock inget nytt att köpa.

Bättre att lära sig hantera verktyg innan SHTF..

Sedan kommer man till läget att skaffa sig den kunskap man förr använde.

 Jag hittade dessa 2 häften med gamla recept som jag ägt länge men inte testat något ur. Nu är det dags att börja testa en del. Var det slutar vet jag inte, men det blir definitivt spännande.

Annonser