Det här har inte direkt med prepping att göra. Men sopor är ett gissel oavsett o vilket läge man är för tillfället. Med tanke på Stockholms vilda strejk bland sopåkare har det blivit riktigt illa.

Vi bor i en medelstor stad och har en bostadsrätt. Detta gör att sopor inte är något stort problem, om inte sopåkarna börjar strejka.. 

Men när vi åker till sommarstugan blir det skillnad. Soporna töms varannan vecka och det kostar en del pengar. Att helt välja bort sophämtning är inte möjligt, årskostnaden finns alltid kvar. Men varför inte slippa kostnaden för dom kilo som ska kastas och dessutom slippa bry sig om det är strejk eller ej?

Vi samlar glas och plåt i speciella plastlådor inköpta på IKEA. Körs iväg till närmaste återvinningsstation med jämna mellanrum. 

Resten brinner eller går att kompostera. Till att börja med köpte vi en isolerad kompost där allt matavfall och en hel del annat hamnar. En hel del annat är tex blast, löv och gräs. Det är givetvis nedbrytbart ändå, men vi matar komposten för att det inte enbart ska bli matavfall.

Det vi eldar hamnar i en plåttunna som står på några eldfasta stenar. Funkar bra med tegel. Jag skar upp hela toppen på tunnan med rondel, då är det rätt bra om det inte varit bensin eller något annat brännbart i tunnan. Det är ett antal grövre hål borrade längst ned på tunnan. Dels för att få in luft, men också för att vatten ska kunna rinna ut om jag glömmer att sätta på locket.

Därefter har jag borrat några hål mitt på tunnan där jag stoppade armeringsjärn tvärs igenom tunnan. Ovanpå dessa järn på jag ett kraftigt galler som har nästan samma storlek som tunnan. Gallret måste vara kraftigt eftersom miljön gör att det rostar kraftigt.

Till tunnan gjorde jag ett enkelt trälock för att slippa vatten och snö. 

Allting brinner brukar jag säga, och det stämmer faktiskt. Vi eldar allt papper och kartong i tunnan. Även plastförpackningar och uttjänta kläder eldas upp. Jag vet att det inte är helt ok att elda upp allt, men ärligt talat så……

Det här kräver att man har förstående grannar eller att huset ligger väldigt avsides. Vi har förstående grannar! (Som själva eldar upp en hel del saker)

På det här sättet har vi inte rullat ut soptunnan för tömning på drygt ett år. Vi får hitta ett annat användningsområde för den tunnan. Sopor blir det inte.

Annonser