Etiketter

Jag har redan räknat på hur mycket mat vi behöver. Jag har också gett mig in på det för mig okända området med vilken mat vi bör äta , framförallt med tanke på bristsjukdomar.

Nu ska jag försöka ge mig in på hållbarhet.

Jag skulle kunna fokusera helt och hållet på lång hållbarhet. I händelse av en kris äter man vad som helst, men om det inte blir någon kris vill vi ändå kunna äta av maten för att hela tiden byta ut den och därmed hålla den så färsk som möjligt. Det här gör att det måste bli en avvägning. Lång hållbarhet och mat vi normalt äter.

Till att börja med så är det bäst före datum man hittar på matförpackningar bara ett datum där man garanterar att konsistens, näringsvärde etc stämmer med vad leverantören påstår. Maten är i princip alltid bra efter detta datum, om den förvaras rätt! Däremot kan den ha ett lägre näringsvärde, förlora smak eller se annorlunda ut.

Så här skriver Livsmedelsverket om Bäst före dag och Sista Förbrukningsdag.

Bäst före-dag

Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att produkten är av fullgod kvalitet.

Sedan finns det även Sista förbrukningsdag, där maten kan vara skadlig efter utgånget datum. Detta används normalt till viss färskmat.

Sista förbrukningsdag

Märkningen sista förbrukningsdag handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen ska användas för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel kan bli hälsoskadligt trots att det förvaras enligt förpackningens anvisning. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats. Därför får inte sådana livsmedel efter det datumet varken säljas eller ges bort.

Lång hållbarhet gör det lättare att planera

Ost är ett typiskt exempel på längre hållbarhet än vad Bäst före datumet säger, men med ändrad smak och konsistens. Ost har oftast ett satt Bäst Före Datum på en månad. Men om man låter den ligga kvar i sin förpackning så lagras den och får en helt annan konsistens och smak. Den är dock i allra högsta grad ätbar.
Jag har ost som passerat bäst före med ett halvår och det är inga som helst problem att äta, om man nu gillar lagrad ost vill säga.

Vad vi människor gjort genom dom årtusenden vi funnits är att lukta, smaka och känna på saker för att se om dom är ätbara. Det funkar fortfarande, även om vårat lukt- och smaksinne tillbakabildats en del sedan stenåldern.
Smakar maten dåligt, luktar illa eller känns konstig. Ät inte!

Grunderna

-Först av allt, är en förpackning oöppnad är hållbarheten mycket bättre än vad det är i en öppnad förpackning.
-Är en förpackning skadad kan även innehållet vara skadat. En konservburk med en buckla kan ha fått det skyddande skiktet på insidan förstört, vilket innebär att burken kan ha börjat rosta. Burken kan även ha börjat ta in luft och innehållet börjat ruttna.
-En förpackning som förvarats fel kan vara otjänlig som föda, typiskt om man förvarat den i solljus eller stark värme. En fryst konserv kan vara spräckt och bör kontrolleras.
-Konserver och torrmat ska förvaras mörkt, torrt och svalt för att klara sig länge.

Sedan måste man också förvara mat så att skadedjur inte förstör maten. Det innebär att det ska vara i förpackningar som gör det svårt eller omöjligt för till exempel råttor att komma åt maten.

Först till några saker som håller för evigt!

HONUNG
Ren honung är lika hållbar som den är god, den håller för evigt eftersom honungen i sig är bakteriedödande. Honungen kan ändra färg eller kristallisera med tiden, men den blir inte dålig för det.
Hålla den fräsch: Förvaras svalt, mörkt och i en väl tillsluten behållare. Återställa kristalliserad honung gör man genom att placera den öppnade burken i varmt vatten och röra om tills den är upplöst.

RIS
Vitt, jasmin och basmatiris har alla en obegränsad hållbarhet vid förvaring fri från föroreningar.
Undantaget: brunt ris. Tack vare dess högre oljeinnehåll, kommer det inte att hålla lika länge.
Hålla den fräsch: Förvaras i ett svalt och torrt utrymme. Efter öppnad förpackning flyttas riset till en förseglad lufttät behållare eller placera originalförpackningen i en återförslutningsbar påse.

SOCKER
Vitt, brunt eller pulveriserat socker förstörs aldrig eftersom det motverkar bakterietillväxt. Den verkliga utmaningen är att förhindra den från att bli en stenhård klump.
Hålla den fräsch: Förvara socker på en sval och torr plats. För att förhindra att socker klumpar sig, placera det i en lufttät behållare eller plastpåse.

STARKSPRIT
Destillerad sprit som vodka, rom, whisky, gin, tequila och liknande förstörs inte, även efter öppnandet håller den sig hur länge som helst. Smaken och aromen kan blekna gradvis, men det tar åratal innan du märker det.
Hålla den fräsch: Förvaras på en sval och mörkt plats, inte i direkt värme och solljus. Håll flaskan ordentligt stängd när den inte används.

Rent vaniljextrakt
Ja, det är dyrare än den artificiellt tillverkade kopian. Men rent vaniljextrakt håller för evigt.
Hålla den fräsch: Förvaras på en sval och mörk plats i en väl tillsluten behållare.

DESTILLERAd vitvinsvinäger
Fungerar att använda till både mat och sallader. Håller en livstid
Hålla den fräsch: Förvaras på en sval och mörk plats i en väl tillsluten behållare.

MAJSSTÄRKELSE
Används som förtjockning till såser etc. Får den bara vara torr klarar den sig hur länge som helst.
Hålla den fräsch: Förvaras på en sval och mörk plats i en väl tillsluten behållare.

SALT
Salt är en smakförstärkare som vi dessutom måste få i oss för att må bra. Håller för evigt. Det lustiga är att det finns ett bäst före datum på en vara som troligen är flera miljoner år gammal.
Hålla den fräsch: Förvaras svalt och torrt.

CHOKLAD
Speciellt dom mörkare sorterna har mycket bra hållbarhet. Dom kan bli vita på utsidan eftersom kakaofettet rör sig om chokladen blir för varm och ligger för länge, men är helt ofarligt. Men smälter man chokladen går det tillbaka. Dock kan gammal choklad kännas torr när man äter den.
Hålla den fräsch: Förvaras på en sval och mörkt plats, inte i direkt värme och solljus.

BÖNOR
Många sorters torkade bönor har mycket lång hållbarhet, men det gäller främst dom som har låg fetthalt. 30+ år skulle jag vilja påstå. Vita, bruna, bondbönor mfl ligger på ca 1,5% fetthalt och håller därför väldigt länge.
Däremot har bönor med hög fetthalt en förmåga att härskna, tex sojabönor klarar sig inte något vidare bra.
Hålla den fräsch: Förvaras på en sval och mörkt plats, inte i direkt värme och solljus.

I skafferiet

Anledningen till att jag nu bara tar upp skafferiet är att det är mat som är lätt att lagra länge. Kyl och frysvaror håller bara tills det blir ett längre strömavbrott och är därför inget jag skulle fokusera på att lagra.

Vara

Hållbarhet

Salt Oändlig hållbarhet
Ris Oändlig hållbarhet
Råris 6 månader
Pasta 3 år
Musli och flingor 1 år
Havregryn 1 år
Mjöl 1 år
Potatismos (pulver) 18 månader
Torrjäst 3 månader
Soja 3 år
Vinäger Oändlig hållbarhet
Torrmjölk 1 år
Hårdbröd 5 år
Pulverkaffe 1 år
Bönor, ärtor (torkade) 1 år
Bönor, ärtor, majs (konserv) 2-5 år
Ansjovis (konserv) 18 mån
Fisk, skaldjur (konserv) 2-5 år
Tomatsoppa (konserv) 12-18 mån
Andra soppor (konserv) 2-5 år
Konserverad frukt 12-18 mån
Torkad frukt 6-12 mån
Honung Oändlig hållbarhet
Socker Oändlig hållbarhet
Mörk choklad 2 år (oändlig)
Mjölkchoklad 1 år
matolja 2 år
Kryddor (hela) 4 år
Kryddor (torkade blad) 1-3 år
Kryddor (malda) 3-4 år
Popcorn (ej poppade) 2 år
Sylt 2 år eft bäst före
Krossade tomater (i tetra) 3 år eft bäst före
Surströmming 4 år eft bäst före
Kranvatten 6 månader
 Ägg 1 månad. 3-6 månader i kyl. Använd luktsinnet.
 

Det här är en lista som på inget sätt är fullständig, det finns helt enkelt för många matvaror att ta ställning till. Det är egentligen bara exempel på hållbarhet för olika matvaror och då med märkdatum.

 

Exakt vad vi borde ha i förrådet vet jag inte i dagsläget. Det är många parametrar att ta ställning till och vi återkommer hela tiden till att det ska vara något vi äter normalt.
Fiskbullar lär ligga bra till som ett exempel.

Jag lär återkomma till detta ämne fler gånger.