Etiketter

,

”If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.” – Albert Einstein

Du har säkert hört talas om KISS, men vad innebär det egentligen?

KISS är en akronym för ”Keep it simple, stupid” som är en princip US Navy tog fram 1960. Principen som KISS anger är att de flesta system fungerar bäst om de är enkla, i motsats till komplicerade system. Därför bör det enkla vara ett viktigt mål i både design och planering.
När du tränar dina färdigheter, tänk dig att du förklarar vad du gör för någon annan. Om du inte kan förklara vad du håller på med så behöver du mer tid att planera och rent praktiskt testa vad du tänkt göra.
Använd detta som en lärande teknik för att förbättra eller finslipa din egen överlevnadsteknik. Som alla vet, övning ger färdighet.

Det grundläggande

Om du inte kan starta en eld mitt i en tallskog eller på ett snötäckt fjäll i Jämtland, då kommer du inte att klara dig speciellt länge. Du behöver eld för värme, matlagning, belysning om natten och rent psykologiskt, men även att skrämma bort rovdjur och skadedjur, och viktigast av allt i många fall måste du ha eld för att rena vatten.

Människor som levde för 10.000 år sedan behövde eld för att överleva. Vi behöver givetvis eld även i dag. Vi behöver eld för att elda pellets eller för att fjärrvärmeverket ska kunna leverera varmvatten. Vi måste också ha eld för att grilla våra biffar och kycklingar på grillen. Det hela är enkelt och självklart, till den dag när det inte fungerar som det alltid gjort.

Bara för att du har tändstickor betyder det inte att du kan lyckas tända en eld när du som mest behöver det. Veden kan vara blöt, marken kan vara snötäckt eller vad gör du om det inte ens finns någon ved?

Ingen ved, men viss dynga fungerar utmärkt att elda med när den väl har torkat. I Indien används till exempel kodynga som bränsle fortfarande allmänt på landsbygden. Rent generellt är det dynga från växtätare som fungerar att elda med. När dyngan väl torkat brinner den som kolbriketter. Det fungerar för att koka vatten, laga mat och värma sig med.

Tändstickor, tändare och eldstål kan transporteras i fickorna, packningen eller i din bil. I själva verket bör du ha alla eller flera av dessa tändverktyg.

Tillsammans med de ovan nämnda kan du bära torrt fnöske, såsom näver eller bomull indränkt i vaselin. Även savetter med sprit eller tamponger fungerar bra som tände, slå in tändet i aluminiumfolie. Folien ger dig en torr bas att bygga din eld på om marken är våt eller snötäckt.

Om veden är våt så kan du dela på veden för att nå den torra kärnan. Det går också att ta bort barken för att komma åt torrare ved under Om du har tillräckligt med torrt bränsle kan du torka större bitar av vått trä bredvid elden.

Undersidan av bark kan vara torr och användbar, träbitar som ligger under en klipphylla eller nedfallna träd är troligen torra. Det gäller att söka för att hitta torrt bränsle men det lönar sig nästan alltid att vara aktiv.

Om du har tändstickor eller eldstål och bränsle kan du starta en eld. Det finns instruktionsfilmer på hur man startar en perfekt eld, men det behöver inte vara perfekt. Däremot ger övning färdighet och färdighet underlättar livet. Kan man använda ett eldstål har man den perfekta utrustningen för att tända en eld. Ett eldstål tål vatten och rejält med stryk utan att gå sönder, eldstålet räcker också väldigt länge. Men det krävs som sagt en del övning för att det ska fungera.

För att tända en eld krävs det som sagt något som ger ifrån sig en låga eller gnistor, men för att kunna dela veden när man ska tända elden behövs det en kniv. Det funkar givetvis bra med en yxa, machete eller annat vasst föremål som kan klyva trä. Men en kniv har alla och är lätt att bära med sig. Om man släpar runt på en yxa får man definitivt en uppmärksamhet man inte eftersträvar, så en kniv är ett bättre val.

Du behöver en kniv, en anständig kniv, inte en fruktansvärt dyr kniv, men en med en full tånge (knivbladets metall fortsätter hela vägen genom skaftet) och ett hållbart blad. Den måste hålla skärpan väl. Rostfritt stål eller kolstål är en smaksak, blad av kolstål är hårdare, men de rostar och det är svårare att få dessa vassa, men när dom väl är vassa håller dom skärpan längre. Rostfritt är mjukare, lättare att slipa och rost är inte ett stort problem.

Kniven kommer att användas till att rensa fisk, bre smörgåsen, kanske till att flå en hare, eller skära till spån för att starta en eld och samtidigt ska den vara tillräckligt hållbar för att klyva brädor eller gräva ett hål i marken. Väljer man noga och tänker efter behöver man inte spendera en förmögenhet på en kniv, men samtidigt är dom billigaste knivarna för 20 kronor inget annat än just billiga knivar och inget man ska förvänta sig håller för påfrestningarna.

Om du kan göra upp eld och har en bra kniv, kan du klara dig länge, i själva verket kan det vara skillnaden på liv och död. Grenar och kvistar som du hittar i skogen kan bli ett skydd, långt gräs kan tvinnas och användas som snören för att fästa dessa grenar.

Att lära sig att göra upp eld i varje tänkbar situation kräver övning, så lämna aldrig hemmet tills du vet att du har erfarenheten och naturligtvis nödvändig utrustning.  Ha alltid en kniv med dig. Nu reagerar många på att knivlagen gör det omöjligt, men man har rätt att bära med sig en kniv för vissa ändamål. Ska man iväg och fiska eller vandra i skogen kan man givetvis ha med sig en morakniv. En liten fickkniv kommer knappast att provocera. Men att ta med en kniv på krogen är inte rätt tänkt. Framförallt handlar det om att inte bli gripen för andra saker, då åker man dit för kniven också.

När du nu har en kniv och vet hur du ska kunna tända en eld kommer nästa steg. Hur du ska använda de få saker du har med dig för att kunna tillverka andra verktyg. Det kan vara ett spjut eller ett metspö för att fiska. En pilbåge för att kunna jaga och härda träspetsar på pilarna för att dom ska hålla. Eller varför inte använda sten eller någon metallbit till pilspets.

Nu är det varken enkelt eller självklart att klara sig i skogen helt på egen hand. Man kan inte bara vakna en dag och tro att man ska vara en fullfjädrad överlevnadsexpert. Du kommer att behöva kläder, utrustning och mat för att klara dig. Men det viktigaste av allt, det behövs kunskap och övning.

Ett sätt att bearbeta detta är att kombinera utbildning och förbereda sig för en kris i samhället med att klara sig på vad naturen erbjuder. Det betyder inte att du ska bosätta dig i en grotta eller bygga en bunker för att gömma dig i med taggtråd runt om. Det betyder att du ska skaffa dig erfarenhet och öva så att du klarar deg ver som helst med det du kan hitta.

Lär dig hur man överlever tills du blir räddad, innebär att ha en EDC / överlevnadsask med dig hela tiden. Grunderna är enkla, KISS, eld, vatten, tak över huvudet och sedan mat.
Mat är inte det viktigaste eftersom man trots allt klarar sig ett bra tag utan mat, men vatten klarar man sig inte utan.