Etiketter

, , ,

Om, eller rättare sagt när det uppstår en situation som tenderar att eskalera och dra in både er och er omgivning i våldsamheter gäller det att ha en vettig strategi. Som vanligt är det så att Den förberedde överlever!

När människor blir rädda har vi en tendens att gå till anfall. Det gäller givetvis inte alla, men förvånansvärt många. Den strategin är inte alltid så lyckad, tvärtom kan den innebära en snabb och brutal död. Om man är militär så är offensiva och defensiva strategier en del av vardagen. Det kommer en order att dra sig tillbaka eller att gå till anfall. Där överväger man alltid fördelar och nackdelar med att vara offensiv eller defensiv.

I den civila världen har man i princip alltid en defensiv inställning till omvärlden. Ditt hem har larmsystem, staket, väggar eller andra hinder som syftar till att hålla folk borta, eller att låta dig veta någon snokar runt. Du går inte runt planlöst och söker upp orosmomenten för att attackera dessa. Nej, du är hemma och väntar på att försvara din familj och era ägodelar. I princip väntar ni på att någon annan startar något så att ni kan motverka deras attack. Jag skriver NI, av den enkla anledningen att man ensam är extremt sårbar och det underlättar på alla områden om ni kan hjälpas åt att hålla ligister och brottslingar borta.
När SHTF (Shit Hit The Fan) kommer alla ni inte känner väl att vara en potentiell fiende som är ute efter det ni har. Det kan vara er mark, utrustning eller er mat. Man ska dock tänka på att i nöden föds vänskap och i nöden har folk en förmåga att hjälpa varandra utan eget vinstsyfte. Men man ska inte vara korkade och lita på alla för det!

Ni kommer normalt att hålla en defensiv hållning (håll er gömda och /eller hålla avstånd) tills ni blir attackerade och sedan kan ni motverka attacken om ni har möjlighet, och därmed driva motståndaren på flykten. Alternativt måste ni själva fly

Självklart är det bästa sättet att överleva, att inte ge folk en anledning att attackera er.
Håll en låg profil om era förberedelser och hur ni tänker. Skryt inte för alla runt omkring er hur ni har planerat inför en eventuell kris. Om alla på er bostadsort vet att ni har ett lager av mat, vatten och är redo för allt. Då blir ni ett naturligt mål!

När det omöjliga inträffar

Om SHTF (shit hit the fan) skulle inträffa så måste man vara beredd på att man kan bli ett mål för förövare. Någon eller några som är beredda att med våld eller list ta vad ni har.

Nu har jag tagit in en hel del information från USA och försökt översätta detta till svenska förhållanden. Några stora skillnader är att man i USA ser SHTF som ett krigsliknande tillstånd och att alla har vapen.
Det är inte ett läge som jag ser framför mig, även om vissa storstäder nu börjat vandra i den riktningen.

För att motverka att någon tar vad ni har gäller det att vara förberedd. Som jag tidigare skrev bör man hålla en låg profil, men dessutom finns det fler råd att följa.

  • Lär känna området du är i, både runt din bostad och vägen till och runt din BOL. Var kan du gömma dig, vilka vägar verkar säkra. Men dessutom, var kan en angripare gömma sig och vilken väg kommer en angripare troligen att närma sig ifrån.
  • I dagsläget kommer troligen brottslingar att närma sig mer eller mindre öppet eftersom dom sällan har något att frukta. I en skarp situation kommer brottslingar att bli försiktigare eftersom dom inte vet om folk är beväpnade eller ej. Dessutom vet dom inte om folk är beredda att använda dessa vapen. Har man tillgång till vapen bör man lära känna avståndet till fasta punkter i omgivningen. Hur långt är det från ytterdörren till slutet av uppfarten, till brevlådan, till den stora eken i mitten av fältet. Helt enkelt för att lättare kunna skjuta prick på en angripare om det krävs. Det låter grymt men kan vara en nödvändighet i ett trängt läge.
  • Samlas inte i grupp på en öppen yta. Dels är man ett lätt mål för någon med vapen, men det blir också lätt att se hur många man är och även vilka man är.
  • Öppna aldrig några dörrar till utsidan när det finns ett ljus bakom dig. Slå alltid av lampan innan du öppnar dörren. Täck fönster så att silhuetter inte kan ses om ljuset är på i rummet.
  • Som för alla som vaktar ett område gäller det att inte ha fasta rutiner. Gå inte samma tid och samma väg för att kolla av området. Gör till en vana att inte ha någon vana. Håll er i skuggorna på natten och gå inte under eller nära någon utomhusbelysning. Du behöver en flyktväg, en som gör att du kan ta dig från hemmet till en säkrare plats utan att synas för mycket. Se om det är möjligt att göra detta genom skog eller i skydd av ett tak. Skuggorna är era vänner.
  • Enkelt uttryckt, om du inte kan ses kommer du förmodligen inte att bli attackerad eller skjuten.
  • Om du däremot blir beskjuten måste du genast göra måltavlan som du utgör mindre. Kasta dig platt på marken, om det däremot är en öppen yta spring i sicksack. Att träffa ett snabbt rörligt mål som inte springer rakt är mycket svårare än man kan tro.
  • Om det skulle dyka upp personer som är fientliga gäller det att snabbt ta reda på deras positioner och hur många dom är. Du behöver veta om ditt närområde så bra att du kan röra dig i mörkret utan att skapa ljud eller skada dig. På det sättet har du ett övertag genom att du kan röra dig obehindrat i mörker, viket inte en angripare klarar av.
  • Något man måste ha gjort när man studerar sitt närområde är att ta reda på bra utsiktspunkter som kan användas mot er. Finns det någon höjd där man ser er BOL bra. Någon som är försiktig och har åtminstone lite träning kommer att söka sig till sådana platser för att lära känna erat område, hur många ni är och vilka rutiner ni har. En sådan plats behöver man ha under uppsikt, spana efter förändringar eller rörelser på en sådan position.

Jag har som sagt använt en del amerikanska prepper-källor och dom använder i sin tur ofta militären som förebild. Det är i mina ögon inte helt fel. Det finns trots allt en anledning att militären beter sig som dom gör. Dom vill alltid upptäcka fienden och själva undgå upptäckt. I alla fall jägarförband som trots allt är eliten.