Etiketter

Evakuering

I händelse av en större katastrof, måste du vara beredd att evakuera snabbt och effektivt. Skissa en planritning över ditt hem och gör i ordning två utrymningsvägar. Var säker på att alla vet hur man lämnar på ett säkert sätt från övervåningen om ditt hem har mer än en våning. Vi bor på 3:e våningen och jag har skaffat utrustning för att kunna hissa ner familjemedlemmarna, själv är jag beredd att klättra ned efteråt. Genom att planera och träna vad man ska göra innan en katastrof inträffar har du förberett din familj att reagera på ett säkrare sätt vid första tecknet på fara.

Lista det viktigaste som ni ska ta med er, och det måste givetvis vara i en hanterbar storlek. Papper och dokument är till exempel bättre att skanna in och ta på ett USB-minne.

Om ditt hem blir allvarligt skadat eller om det kommer en order att evakuera på grund av översvämning, bränder, upplopp, etc., här kommer några goda råd:

 • Utrym hemmet när ni uppmanas att göra detta av de lokala myndigheterna. Att ignorera denna varning kan äventyra inte bara livet för dina familjemedlemmar, men också på dom som försöker rädda er.
 • Se till att varje familjemedlem har varma kläder, bra skor
  och regnställ.
 • Se till att varje familjemedlem har ngn form av identifiering på sig, särskilt dina barn. Namntaggar på sina kläder, plånbok, ID-kort och armband är användbart om ni tappar bort varandra.
 • Om en annan mötesplats än den ni enades om i krisplanen är nödvändig,
  se till att varje medlem i ditt hushåll vet exakt var den nya platsen är.
  Ge dina yngre barn en anteckning förseglad i plast som anger familjens
  destination.
 • Vidta åtgärder för ditt husdjur. Om dom måste lämnas hemma, se till att dom är i ett rum med mycket vatten och torrfoder. Det kan vara svårt att ta med sig husdjur på flykt.
 • Stäng av och koppla ur alla elektriska apparater, lås dörrar och fönster. Stäng av huvudventiler för vatten och liknande. Slå av strömmen på huvudbrytaren om det är möjligt, allt för att minska brandrisken. Alla orsaker till utrymning kräver inte att man behöver slå av strömmen, endast när risk att huset skadas.
 • Ta med din BOB (Bug Out Bag) och alla viktiga papper / dokument (alt USB-minnet). Se också till att ha en del kontanter med er.
 • Lämna ett meddelande i din brevlåda/ på dörren som säger att ni har lämnat bostaden.
 • Lyssna på räddningspersonal/ polis/ militär och följa deras anvisningar. Följ angivna vägar.
  Ta inte genvägar i ett utrymningsläge, dom kan leda till ett blockerat eller farligt område.
 • Lyssna på radio för att få veta när det är säkert att återvända.

Som regel är det bråttom när en order om utrymning kommer och har man förberett sig kommer allt att gå mycket lättare. Risken minskar också att man glömmer något viktigt i den stressade situationen.

Annonser