Etiketter

,

Till att börja med anser jag att en ficklampa alltid ska finnas till hands. Jag har till exempel alltid en ficklampa i fickan. Jag använder den också i princip varje dag.
Det behöver inte vara någon brutal lampa som kostar en månadslön, men den måste fungera när man som mest behöver den. Billigt skit är som regel billigt skit!
Det finns givetvis billiga lampor som fungerar exemplariskt, men när jag är beroende av bra ljus törs jag inte chansa.

Man kan köpa en sådan här lampa som jag måste medge är riktigt bra för runt 20 kr, om man skickar efter den från Kina. Men man ska se till att den klarar batterierna 14500 och inte bara AA (R06) för att få rejält med ljus. Batteriet 14500 är på 3,7v att jämföras med ett normalt AA-batteri som är på 1,5v. Man ska inte ta fel, då man kan bränna elektronisk utrustning om man av misstag sätter en 14500 batteri i en utrustning som endast klarar ett AA batteri.

cree q5.PNG

Men ta ljusflödet (Lumen) man skriver om med mycket misstro. Dom beskrivs avge allt från några hundra lumen till åtskilliga tusen lumen, 2000 lumen verkar vara det vanligaste idag. Det kräver rätt dyr utrustning för att mäta ljusflödet korrekt vilket gör att många skriver vad som helst på sina produkter. Högre siffra= högre försäljning! Och dom avger inte 2000 lumen!
Kvalitén är okej och den avger bra med ljus. Som regel finns det också flera ljuslägen för att spara på batterierna.
Jag har ett antal av dessa lampor utspridda här och där, tack vare priset kan jag göra på det sättet. Jag använder då vanliga alkaliska batterier och inte uppladdningsbara 14500-batterier eftersom alkaliska går att lagra längre utan effektförluster. Laddningsbara batterier tappat effekt med tiden.

Olight

Ska jag däremot ha en lampa som jag är mer beroende av kan jag tänka mig att betala mer. Jag har i dagsläget 3 ficklampor av märket Olight. Att det blev just dessa är en slump och jag kan inte jämföra med andra lampor i samma prisklass. Jag är övertygad om att det finns både bättre och sämre ficklampor än Olight för samma pengar.

Dom lampor jag har är S15R, S10R och S1R. Givetvis lyser den minsta lampan starkast och
IMG_7082_2.jpgden största lampan svagast. Omvänd logik, men så är det.
280 lumen för den största, 400 lumen för mittenmodellen och 900 lumen för den minsta.
900 lumen för en så pass liten lampa är väldigt mycket. Men man ska då veta att det krävs väldigt mycket effekt för att få ut det ljusflödet, så batteritiden blir begränsad. Dessutom ligger det en tidsspärr vid maxbelysning för att inte bränna upp lampan. Av erfarenhet vet jag att man inte glömmer bort en påslagen lampa i fickan, den blir skållhet. Det går knappt att ta i lampans främre del om man använder den högre effekten.

 

Givetvis har dom ställt till det en del den senaste tiden. På bilden under ser man de tre lamporna med tillhörande batterier och laddare. Ja, lamporna laddas utan att man behöver ta ur batterierna, vilket är mycket praktiskt.
Men det dom ställt till det med är att dom bytt laddare. Två av lamporna använder samma laddare men den nyaste och minsta har en annan laddare.
Man har antagligen vänt på plus och minus på laddaren och därmed vänt på polariteten på den inbyggda magneten vilket gör att laddarna inte kan användas fel.

IMG_7077_2.jpg

Jag har nu använt dessa lampor under en längre tid och dom tål en hel del stryk. Jag har tappat dom åtskilliga gånger men dom funkar fortfarande.

Batteritiden är begränsad om man drar på full effekt, vilket man ofta gör trots att behovet inte finns. Men har man mycket effekt vill man använda det.
Jag har med tiden börjat använda mittenläget av dom tre ljuslägen som lamporna har. S1R har egentligen fem ljuslägen varav dom två starkaste endast fungerar under en begränsad tid.
Ljuset vid mittenläget är klart tillräckligt och batteritiden blir avsevärt längre än att använda full effekt.

En bra sak som man kanske inte tänker på är att clipsen på lampan som man normalt använder för att hålla den på plats i fickan även är anpassad för en kepsskärm. Lampan går med andra ord att använda som en pannlampa.

Testet haltar betänkligt eftersom jag inte köpt några andra lampor att jämföra med. Men det jag ändå vill säga är att en ficklampa är guld värd att ha med sig många gånger och det är värt att satsa några kronor extra för att få en bättre kvalitet.

Ska man däremot ha ett antal ”bra och ha” lampor skulle jag satsa på lampan jag först skrev om.
Olight är trots allt dyra och jag får någonstans mellan tio och tjugo stycken av den billigare lampan jämfört med en från Olight, beroende på var man köper dom.

 

Annonser