Etiketter

Som en del vet pågår det konstanta IT-angrepp mot banker och andra företag. Även statliga myndigheter brukar till och från få problem.

Men attackerna har dels ändrat karraktär, men dom har också blivit vanligare. Nu angrips i större utsträckning samhällsviktig indrastruktur och det har gått så långt att det annars tysta FRA har gått ut med uppgifterna.

Man vill troligen få upp problemet till ytan så att politikerna faktiskt måste ta till sig informationen.

600.jpgFoto: FRA

Mer om det här finns att läsa hos HelaHälsingland och den alltid duktige Patrik Oksanen.

Vem som sysslar med attackerna står inte i klartext, men det verkar vara på statlig nivå. Att Ryssland är inblandat är inte en alltför avancerad gissning.
Skulle det dra ihop sig och bli en konflikt i närområdet kommer Sverige att bli inblandade vare sig vi vill det eller ej. Då kommer IT-attackerna med full kraft.
Det är bara att räkna med att IT-systemen kommer att krascha, fullständigt.
När detta händer går det inte att betala räkningar över nätet, eller tanka bilen, eller att betala någonting med kort, kanske inte ens med kontanter eftersom kassorna i affärerna behöver internetuppkoppling.
Strömmen kan slås ut och beställningar för att fylla på affärer slutar fungera, liksom mobiltelefonerna.

Så fortsätter det.

Hur lång tid problemen kvarstår återstår att se. Vi har bra folk i Sverige som kan det där med IT, men vid en fullständig attack lär det ändå bli mycket stora problem.

Annonser