Etiketter

När vi nu närmar oss den mörka och kalla årstiden vill i alla fall jag gärna ha grönsaker att äta. Men att odla själv är inte lätt med minusgrader ute.
Att odla inne kräver rätt belysning och är således energikrävande.

Ärtor bryr sig inte mycket om belysning och solljus, dom skjuter skott ändå. Det finns knappt någor som är lättare att odla hemma.

20161113_111021.jpg

Odla själv: Skölj de gula torkade ärtorna i vatten. Lägg dem i en skål eller på en bricka och fyll på med ljummet vatten. Låt detta stå över natten.
Häll bort vattnet och låt dem ligga tills man ser att dom börjar gro. Skölj av ärtorna varje dag, det tar någon/ några dagar. Sprid sedan ut dem på en bricka med någon centimeter jord. Se till att jorden är fuktig utan att vara blöt.
Täck brickan med tunn plastfolie för att bevara fukten och ställ brickan på en ljus plats. När fröna börjar växa tas folien bort. I just det här fallet struntade vi i plastfolien och det fungerade ändå.

Låt inte ärtskotten växa sig högre än 1 dm innan skörd eftersom dom då blir träiga i både smak och konsistens. Ärtskott används på samma sätt som andra groddar. Vi använder dom i sallad eller som något fräscht till varma rätter.

Ärtskotten håller sig ca en vecka efter skörd i kylskåp. Men det är bättre att äta dom direkt vid skörd.

Exakt vilket näringsinnehåll ärtskott har vet jag inte. Men jag gissar att det är likartat som gröna ärtor. I så fall är skotten rika på framförallt vitamin K.
Men skotten lär ligga på dessa nivåer.

Gula torkade ärtor har lång hållbarhet om dom förvaras svalt, mörkt och torrt. Givetvis är dom en del i en preppers förråd.

Annonser