​Svenska Dagbladets och Göteborgs-Postens ledarsidor har kommenterat situationen i Ukraina. Ryssland hävdar att Ukraina har skickat specialförband till Krimhalvön, vilket Ukraina menar är en påhittat för att eskalera konflikten mellan de två länderna.

SvD:s Linda Nordlund jämför Vladimir Putins uttalande i frågan med Adolf Hitler 1939, när nazistledaren påstod att polska nationalister tagit över en tysk radiosändare. Kort därpå: blitzkrieg.

”Putin är inte en ny Hitler. Ryssland är inte Nazityskland. Men Putins uttalande om att Ryssland anser sig utsatt för provokation av Ukraina och därför inte längre kommer att delta i diplomatiska förhandlingar mellan länderna är oerhört oroande. Av historien har vi lärt oss att det är sådana uttalanden som föregår krig.”

GP:s Adam Cwejman skriver om den ”blodiga jord” som det moderna Ukraina står på och likt andra tidigare sovjetländer, försöker stärka sin identitet genom att förneka den etniska rensning som bedrivits.

”Liksom ett förnekande av kulturarvet kan tjäna de som hatar nationalismen, kan det vara ett redskap för de mest intensivt troende nationalisterna.”

Ryssland försöker allt mer söka ursäkter för att kunna starta ett fullskaligt krig mot det svagare Ukraina. Ett krig som på många sätt riskerar att dra in ett eller flera andra länder i konflikten. Frågan är trots allt om västvärlden kommer att stå på sidan om och hoppas att det inte blir värre. Likt man bemötte Hitler innan andra världskriget blev ett faktum.

Vi står inför en osäker tid.

Annonser