Etiketter

, , , ,

Sverige utsätts i princip dagligen för någon form av informationskrig. Det är allt från missledande information till rena hackerattacker.
Den missledande informationen är ett långsiktigt sätt att kriga. Man bryter ner fiendens förmåga att ta åt sig information, att ifrågasätta den information som finns tillgänglig eller helt enkelt strunta i vad som sägs och fortsätta att se på ”bonde söker fru”.

Jag vågar påstå att en stor granne i öst har lyckats utomordentligt bra med att så tvivel hos den svenska allmänheten. Det finns ett antal människor som anser att Ryssland inte är delaktiga i kriget i östra Ukraina (det är inte inbördeskrig med olika länder inblandade, utan krig i ordets rätta bemärkelse).
Det värsta är att man har lyckats få ett antal mediapersoner att föra ut desinformation. Jag tänker nu på Aftonbladet, Sveriges radio, Sveriges television.
Framförallt statlig media är något vi måste kunna lita på, men dom har mer än en gång tagit politisk ställning i både inrikes och utrikes frågor.
Aftonbladet är däremot en skvallertidning som tyvärr driver politisk agitation. Det finns anledningar att Karin Pettersson på Aftonbladet hyllat både Stalin och Putin. Om hon tror på vad hon skriver ska jag låta vara osagt, men hennes ställningstagande och försvar av diktaturer och mördare är både tragiskt och skrämmande.

Att sedan bloggare (hehe) och en del annan oseriös media agerar nyttiga idioter är en annan sak. Där handlar det ofta om politisk hemvist. Jag tänker bland annat på ETC som är en kommunistisk sida och därför tar ställning mot USA och allt som kan ha med USA att göra, detta oavsett orsak. Eller Avpixlat som alltid ställer sig bakom SD i alla frågor.
Men vet man bara om detta går sidorna att läsa. En del reportage är faktiskt bra.

Men informationskampanjer som ovan är egentligen bara förberedelser, eller i bästa fall opinionsbildande påverkan från främmande stater.
Problemen ökar snabbt om det går ett steg längre och börjar handla om fientligheter mellan staterna på en högre nivå.
Rysslands annekterande av Krim är ett sådant exempel. Där genomförde Ryssland stora desinformationskampanjer samtidigt som man lamslog Ukrainas möjligheter att både ta in och föra ut information. Man gjorde detta helt enkelt genom sabotage, vilket tyvärr är mycket enkelt i dagens informationssamhälle.

Patrik Oksanen har skrivit en bra artikel i Hela Hälsingland om detta område. Klart värt att läsa!

 

Oavsett var man får sin information ifrån ska man tänka tanken ”är detta sant?”. Söker man dessutom lite snabbt på internet så kan man förhoppningsvis få en något mer nyanserad bild av verkligheten.

Tro inte på vad ni läser!