Etiketter

, ,

bacteria-811861_960_720.jpg

I november 2015 flaggade Lantbrukets affärstidning (ATL) om att man i Kina hittat bakterier hos både grisar och människor som bar på en gen (mcr-1) som gjorde bakterien resistent mot polymyxin. Polymyxin har varit det sista antibiotika-vapnet mot vissa bakterier som varit resistenta mot i princip all annan antibiotika.

Gruppen React som jobbar med frågan om antibiotikaresistenta bakterier sa att läget är allvarligt när vissa bakterier börjar bära på gener som gör antibiotikan verkningslös. Det stora problemet är att när en bakterie har genen och klarar antibiotikabehandlingar kommer snart fler bakterier att få samma gen eftersom gener överförs mellan bakterier.

Nu har ett till fall med en antibiotikaresistent bakterie upptäckts enligt Svenska Dagbladet. Det är en 49-årig kvinna som smittats i USA och hon reagerar inte på antibiotikan Colistin, som är en sorts Polymixin-antibiotika.

– Problemet är mer omfattande än man hittills trott. Post-antibiotika-eran ligger nu farligt nära, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar, till SvD.

Den resistenta bakterien hittades som sagt i november i Kina hos grisar och även hos en del människor. Därefter har den upptäckts i Europa, Afrika, Sydamerika, Kanada och nu också USA. Spridningen är på gång och i princip omöjlig att stoppa eftersom vi människor reser på ett sätt som vi aldrig tidigare gjort. Därmed kommer detta att bli ett problem i allt fler länder. Givetvis kommer även Sverige att få sin beskärda del, tids nog.

Ny antibiotika måste tas fram och dessutom måste den felaktiga användningen stoppas. Framförallt använder man mycket stora mängder antibiotika inom djurindustrin i vissa länder.
Där är Sverige ett föregångsland där vi har en mycket restriktiv hållning till antibiotika, något som tyvärr är dyrt och därmed slår ut de svenska bönderna så att vi måste importera allt mer kött. Kött som innehåller mycket mer antibiotika än det svenska. Svensk lagstiftning bromsar användningen av antibiotika som i sin tur slår ut svenska bönder så att vi måste importera kött som innehåller mycket antibiotika.
Något har återigen slagit slint i våra tjänstemäns och politikers huvuden. Konsekvensanalys verker inte stå högt i kurs!

Nu är det ingen lätt sak att ta fram ny antibiotika. Läkemedelsindustrin har försökt göra detta sedan 80-talet utan att lyckas. Att hitta något annat piller som ska lösa alla bekymmer kommer inte heller att hända. I alla fall inte i närtid.
Vad jag vet har inga läkemedelsföretag någon ny antibiotika på gång, varken i fas 1,2 eller 3. Vilket är förstadierna när man testar om ett läkemedel fungerar.

Nu kommer det inte att dyka upp massor av mördarbakterier och utrota jordens befolkning inom ett år. Att antibiotika inte fungerar är mycket allvarligt, men dom flesta av oss har ett intakt immunförsvar och kommer att klara oss utmärkt ändå. Det bästa skyddet mot bakterier är en god hälsa och ett intakt imunförsvar. Där problemen kommer att dyka upp är när folk med ett nedsatt immunförsvar blir sjuka, tex är lunginflammation inte att leka med om man har dåligt immunförsvar och det inte finns någon verksam antibiotika. Även andra kraftiga infektioner kan bli livshotande.

Sedan finns det några saker att tänka på vad gäller bakterier. Bakterier tycker om kolhydrater, helst i form av socker. Minskar man ner intaget av kolhydrater får bakterier svårare att klara sig.
LCHF (Low Carbon High Fat) är ingen dum diet när vi pratar om att hålla bakterier stångna. Man kommer då att svälta ut bakterierna. Till viss del i alla fall.

En sak som antagligen kommer att få en renässans är alternativa sätt att döda bakterier på, tex Kollodialt Silver.

Det här är ett ämne som jag kommer att återkomma till!