Etiketter

Jag har en viss förkärlek för jordkällare, det är ett utmärkt ställe att förvara mat på. Tyvärr bortglömt nu när färdigmaten tagit över samhället. Men vid ett bortfall av strömförsörjningen finns det fortfarande ett utmärkt sätt att förvara potatis och olika sorters sylt på, en jordkällare.

Att slippa oroa sig för eventuella strömavbrott är skönt. Att dessutom slippa använda ström för att lagra mat är ännu skönare. För inte alltför länge sedan var en jordkällare det bästa sättet att förvara mat på. Jag anser att vi måste lära oss av det förflutna om vi ska klara framtiden.

Att bygga en jordkällare som man tidigare gjorde med stora stenblock är både mödosamt och svårt. Att ha en sådan jordkällare på sin tomt utan att använda den är skamligt.

Jordkallare1.jpg

Städa ur källaren, dränera om behov finns, montera nya dörrar och börja använda jordkällaren!

IMG_5207.jpg

För dom som inte har en sådan jordkällare går det att gjuta en i betong. Den funkar säkert som skyddsrum också. Det är inget enkelt jobb men fullt möjligt att klara själv om man är lite händig.

Här kommer lite gratisreklam för ett företag som tillverkar jordkällare på ett rätt enkelt och förhållandevis billigt sätt. Det är en firma som heter Sandström Innovation och tillverkar jordkällare i glasfiberarmerad plast. Personligen gillar jag naturmaterial som sten och trä. Men att skaffa en jordkällar i plast är bättre än att inte ha någon alls.

Till den stuga vi köpt finns ingen jordkällare och om jag skaffar en kan det bli någon av dessa från Sandström innovation. Bara att få tag på lämpliga stenar för att bygga en själv lär vara tillräckligt svårt.

 

Annonser