Etiketter

, ,

Enligt Affärsvärlden som hänvisar till CNN har en hackergrupp som man kallar Lazarus legat bakom en stor mängd intrångsförsök i olika banker. Om dom svenska bankerna är drabbade vet bara bankerna själva och datainspektionen. Det är inget man talar högt om eftersom det skulle öka misstron mot deras försök att skapa ett kontantlöst samhälle.

Vid minst 4 tillfällen har denna grupp kommit åt programet SWIFT som sköter transaktionerna mellan bankerna. Vid ett av dessa tillfällen kunde dom stjäla 101 miljoner dollar  från en bank i Bangladesh. (hur man stjäl ettor och nollor i en dator övergår mitt förstånd, men det har tydligen hänt)

Gruppen Lazarus har hållit igång olika former av hackerattacker sedan minst 2009. Dom attackerade och knäckte bland annat Sony pictures år 2014 genom att ta över och förstöra deras datorer.

Nu har i alla fall två säkerhetsföretag lyckats spåra förövarna och allt verkar peka på NordKorea. Vad NordKorea vill med sina attacker vet jag inte, men det är väl deras sätt att försöka tjäna pengar, och kriga!

Om nu NordKorea som trots allt är ett litet eftersatt land kan skapa sådana problem, tänk vad länder som Kina, Indien, Ryssland är kapabla att göra. Dom skulle utan problem kunna ställa hela världen på ända.
Ryssland har redan framgångsrikt attackerat andra länders digitala infrastruktur. Estland fick känna på detta när dom hade en folkomröstningar som Ryssland ogillade. Vilket skedde i april 2007 och i mars 2009. Ryssland förnekade givetvis attackerna även om alla spår ledde till Ryssland.  Även svenska företag har blivit attackerade och spåren har även då lett till Ryssland.

När man nu inser hur förhållandevis lätt det är att hacka banker, eller för den delen ett helt land så förstår man också hur sårbar man själv är. Jag och alla med mig har ett rätt kasst försvar mot virus eller andra metoder att ta sig in i datorn, i alla fall jämfört med vad banker och länder har. Dom flesta anser att dom inte har något att dölja och därför inte bryr sig. Men jag är övertygad om att alla vill dölja sina lösenord till betalkorten för okända. Dessutom vill ingen att deras dator utnyttjas för att attackera andra datorer eller för att sprida barnporr.

Tar man detta ett steg längre inser man också (vilket jag påtalat flera gånger) hur känsligt vårt levnadssätt är. Bankerna kan attackeras och bli tvungna att hålla stängt vilket gör att man inte kan köpa något eftersom man inte kommer åt pengarna på kontot. Affärernas datasystem kan attackeras vilket skapar samma problem som om bankerna attackeras.

Oavsett hur enkelt det är med betalkort och swish, ”cash is king” när datasystemen haverar.