Etiketter

, , ,

I en rapport som är utverkad i Finland så ifrågasätts svenska mediers opartiskhet angånde Rysslands anfall på grannlandet Ukraina. Rapporten som heter ”Fog of Falsehood:
Russian Strategy of Deception and the Conflict in Ukraine” har man bland annat granskat Aftonbladet, DN och SvD.
Ingen av dessa tidningar kommer undan kritiken i rapporten. DN och SvD sägs ha ändrat sitt sätt att skriva och följt ryska exempel genom att bland annat kalla ukrainas regering för Kiev-regeringen.

Men Aftonbladets kulturavdelning sticker ut på ett särskilt avskräckande sätt genom att kalla den ukrainska regeringen för fascister och angripa Carl Bildt som kritiserat Rysslands agerande. Det aftonbladet skrivit är direkt hämtat från ryska statens åsiktsmaskiner.
Åsa Linderborg på Aftonbladet är tydligast i sitt stöd för det ryska annekterandet av Krim och det fortsatta inbördeskriget i östra Ukraina.
Kulturredaktionens medarbetare Martin Aagård, som ger ett stort utrymme åt ”det organiserade motståndet på Krim”.
Han förmedlar okritiskt en bild av kampen mot fascisterna i Kiev. Han påstår också att det är unga män från Krim som upprätthåller ordningen och att inga ryska militärer agerat. Oavsett vad man tycker om ukrainas ledning, är det rena lögner från Martin Aagård som okritiskt får skriva detta i Aftonbladet.

Av rapporten framgår också att flera texter publicerats där västs inblandning beskrivs som värre än den ryska. Aftonbladet kulturredaktion sägs också ha kopierat rysk propaganda och desinformation som påstår att USA låg bakom statskuppen i Ukraina. Dom har också spridit statliga ryska mediers kampanj mot dåvarande utrikesminister Carl Bildt.

Men som helhet har inte ledarredaktionerna lagt sig helt platt för Ryska intressen, förutom aftonbladets kulturredaktion förstås.

Att Aftonbladet, landets mest lästa tidning, låter sig bli en röst för främmande makts propagandaapparat visar hur sårbart vårt eget samhälle är för påverkan utifrån. Det vittnar också om hur svag den ansvarige utgivaren var under denna tid. Samma person som i dag är programdirektör på SVT.
Det bådar inte gott inför framtiden när utländska undervattenfarkoster återigen beträder svenska vatten och radiomasterna utsätts för sabotage. Kommer SVT att vara en trovärdiga i sin rapportering? Aftonbladet är det bevislingen inte!