Etiketter

Så har jag skaffat en BOL, eller rättare sagt vi har skaffat en BOL. Man kan också kalla det för sommarstuga vilket det egentligen handlar om.

Med tanke på dom kriterier jag tidigare satte upp, har detta ställe inte många rätt. Men det finns andra fördelar.

Det handlar om en sommarstuga, inte ett gammalt hus som är använd som sommarstuga. Därför är marken som tillhör stugan rätt begränsad och inte gjord för att odla, det är alltför mycket sten om man gräver lite i gräsmattan.

Om man tittar på den karta som visar befolkningstäthet hamnar stugan i ett ljust område, alltså 1-5 innevånare per kvadratkilometer. Vilket kan vara riktigt bra vid vissa tillfällen.

Norden_pop_density

För att nu börja pricka av dom punkter jag satt upp och se hur många rätt och fel det blev återgår jag till kravspecifikationen

Läget, läget, läget

 • Max 3 mil från tänkbart bombmål. Det finns andra anledningar att hålla sig en bit från dessa tänkbara bombmål. Olyckor med förödande konsekvenser är troligare vid en flygplats, rangerbangård, viktig industri, kärnkraftverk osv.
  Max tre mil från tänkbart bombmål skrev jag. Det stämmer med god marginal. Det finns dock en kemisk fabrik en mil nedströms. Men det är knappast ett militärt mål.
 • Ett maxavstånd från det ordinarie hemmet på max 10-15 mil. Är stugan för långt borta kommer man att dra sig för att åka dit och jobb blir inte gjorda. Måste man dessutom ta sig dit till fots om SHTF (Shit Hit The Fan) klarar man inte mer än 10-15mil, beroende på årstid och hur mycket man släpar på.
  Den här stugan ligger 12 mil från hemmet, det är på gränsen, men fungerar om man har ett fordon. Med bra kondition och inte alltför mycket packning bör man kunna gå sträckan på 4 dagar.
 • Bra odlingsmöjligheter. Det här kan vara oerhört svårt att få till. Det beror på vilken del av Sverige vi bestämmer oss för att bo i. Men även då är inte odlingsmöjligheterna lätta att få till. Dessutom börjar odlingsmarken i Sverige att växa igen eller bli asfalterad när man ska bygga nya köpcenter på den bästa jordbruksmarken.
  Bra odlingsmöjligheter fallerade. Marken är för stenig och för liten för att kunna odla något av intresse. Vet inte hur detta ska lösas, ännu.
 • Grannar kan vara bra att ha, men inte för många och inte för nära.
  Grannar! En nära granne som är riktigt bra, trevligt om någon har möjlighet att hålla lite koll när man inte är där. Fler grannar finns i närheten, men inte så att man ser dom. Det är inte heller jättemånga.
 • Tillgång till 4G. Det kan man tro ska vara en enkel biff, men det är det inte. Tvärtom finns det massor av ställen som ligger i fullkomlig skugga vad gäller telenätet.
  Tillgång till 4G är inga problem. Täckningen är mycket bra.

Tomt och mark

Mark behövs. Antingen redan vid köpet eller att det går att köpa till mer mark senare.
Hur mycket är svårt att säga, det beror bland annat på läget. Minst 2-3ha i alla fall.

 • Möjlighet att kunna odla på den egna marken. Med andra ord åker eller ängsmark.
  Möjlighet att odla på egen mark blev det inget av. Annat än i pallkragar kanske.
 • Gärna tillhörande skog för den egna veden. I alla fall under normala tillstånd, om SHTF lär man kunna såga ner ett träd om man har det behovet i vilket fall som helst.
  Mitt önskemål var tillhörande skog. I det här fallet finns det ingen skog som tillhör stugan. Men jag har tillgång till skog och ved några mil från denna plats.
 • Det ska finnas plats för att sätta upp ett eller flera växthus för att kunna odla det som normalt inte trivs på den platsen.
  Möjlighet att sätta upp växthus var ännu ett önskemål. Det är en ganska stor gräsmatta och där finns det plats för växthus. Problemet är att med 12 mil dit går det inte att vattna.
 • Söderläge på tomten. I detta fall är det inte bara för att det är skönt att sitta i solen, växterna trivs också bättre.
  Söderläge för att sitta och slappa i solen uppnåddes i alla fall, dessutom med råge eftersom det ligger en sjö på södra sidan av stugan.
 • Möjlighet att kunna ha höns och/eller kaniner. Det går i och för sig att ha även i en tätort (om det inte är för många)
  Det är fullt möjligt att ha både höns och kaniner där om man vill, återigen är avståndet hindret för detta.
 • Ytan på marken runt eller i omedelbar närhet till huset bör vara så pass stor att vi kan ställa upp en mindre stuga vid behov, eller bygga något som vi behöver. Men i första hand behöver vi kunna ställa upp husvagnen…
  Husvagnen står redan på plats och det finns säkert möjlighet att ställa upp en till stuga, om inte länsstyrelsen nekar eftersom det är för nära till vatten.
 • Det dök upp några önskemål om vacker utsikt, helst från köksfönstret. Så det kommer också med här i ren prepper-anda. Troligen det viktigaste kravet!
  Det kravet uppnåddes, det viktigaste kravet är alltså uppfyllt!

Byggnad/ byggnader

Det är nu det blir spännande med en önskelista. Önskelistan får innehålla grunderna. Dom kommer säkert ändå att ändras när vi tittar på något i verkligheten.

 • Timmrat hus. Inte ett måste men det är lättare att fixa om något måste göras. Dessutom kommer det in en mysfaktor i timmrade hus, och timmer i sig isolerar ganska bra.
  Det blev inget timmerhus.
 • 2 toaletter. Bra om man är fler än två i hushållet.
  2 toaletter finns det. Men en av dem går inte att använda vintertid då det lär frysa.
 • Egen brunn, helst grävd. Det behöver inte vara den primära vattentillförseln, men att ha en egen brunn underlättar på många sätt (om vattnet är tjänligt vill säga)
  Egen brunn finns, eller rättare sagt 2 brunnar. En djupborrad som används och en grävd som jag inte vet statusen på, ska kolla upp detta i sommar.
 • Eget avlopp med en trekammarbrunn. Att ha eget avlopp gör också att man blir mer oberoende.
  Eget avlopp finns.
 • Minst 3 rum och kök.
  Stugan har rätt konstig planlösning. Det är nog 2 rum och kök vill jag påstå.
 • Uppvärmning? Det är inte helt fel med bergvärme när allt är frid och fröjd, dyr investering med billig i drift (om inget går sönder). Det innebär således att det finns vattenburen värme i huset.
  Till detta vill jag ha kamin, vedspis och gärna en eller flera kakelugnar.
  Uppvärmningen sköts med en luft/luft-värmepump, el-element och en pelletskamin. Pelletskaminen sitter där det är en öppen spis och går att demontera om det skulle bli nödvändigt.
 • Ett önskemål som min sambo kom med var en stor veranda, mitt tillägg var en gungstol och en banjo.
  Veranda finns givetvis. Tyvärr har jag varken banjo eller gungstol i dagsläget, kollar på det!
 • Givetvis ska huset vara för åretruntboende.
  Huset är för åretruntboende.
 • Reservelssystem lär vara omöjligt att hitta, men det går att fixa i efterhand.
  Reserv-elsystem var ett önskemål som jag inte trodde på, och det finns givetvis inte. Jag ska börja läsa på om detta, kanske bara av intresse, men alltid hittar man något nyttigt.
 • Jordkällare, ett underskattat sätt att förvara mat på. Har man en jordkällare och inte använder den borde man skämmas.
  Det finns ingen jordkällare vilket är tråkigt. Men det finns en grusad källare under huset. Tyvärr blir det väldigt fuktigt om man använder källaren som jordkällare. Jag har ingen lösning på detta i dagsläget.
 • Förråd av alla de slag är ett önskemål. Om det är en ladugård eller ett garage spelar mindre roll, men utrymmen under tak är oerhört bra att ha.
  Det finns hyfsat med utrymmen. Inga stora som rymmer en bil, men det finns ändå tillräckligt för att förvara livets nödtorft.

Pengar

Till slut kommer jag till den känsligaste punkten, pengar!
Inköp är en del av kostnaden, sedan tillkommer det löpande kostnader beroende på ort, vatten o avlopp, el försäkring etc.
Lågt räknat hamnar ett sådant hus på 1000kr/mån i löpande kostnader. Detta utan lån och underhåll.
Köpet var inte dyrt, vilket det inte är i dessa områden. Löpande kostnader kan bli en del, speciellt eftersom elbolagen fått en förkärlek att kraftigt höja dom fasta kostnaderna varje år. Men här är jag inte riktigt säker på var jag hamnar ännu.

Men kostar det så smakar det.

Slutsats

Det fanns 23 punkter på min önskelista. 16 av dessa uppfylldes mer eller mindre. Det största problemet om man nu ska använda det som en BOL är att marken är för liten. Men jag har inte pratat med den som äger marken runt huset ännu, det kanske går att köpa lös mer?
Ett annat problem är att det är ganska långt från hemmet vilket gör att det inte är möjligt att pendla till jobbet från stugan.

Ett stort plus är att denna vy ligger 20 meter från huset. I sjön finns det också gott om protein i form av fisk. Jag måste skaffa en båt!

B04A5515.jpg

Det finns en del att göra på stugan, det mesta är att ställa den i ordning så att det är lättare att vara där. Diskmaskin och köksfläkt är redan utbytta. Jag ska se om takplåten måste bytas, det verkar så.
När sommarstugeåtgärderna är fixade ska jag se vad som övrigt går att göra. Solceller, fixa den grävda brunnen för vatten osv.

Jag kommer att återkomma med planer och hur det fortskrider när jag har mer på fötterna. Men nu finns det i alla fall en plats att åka till, om behovet dyker upp.