Etiketter

Massor av saker i det moderna livet är sammankopplade via Internet! Bilens  navigationssystem, Smart TV, termostater i husen, telefonnät, larmssystem i hemmen, internetbanken osv.
Nästan allt du kan tänka dig är kopplad till world wide web. Det som styr det hela är mobiltelefonen du bär i fickan. Du har förmodligen blivit varnad att vara försiktig med vad du säger och gör på telefonen, att aldrig ha wifi inkopplad så att den automatiskt kopplar upp sig mot lediga nät.
Men, det räcker inte.

I filmen här visar CBS News vad som kan hända. Kan dom, så kan dom riktigt elaka också! Detta oavsett om dom elaka är några bedragare som är ute efter ditt kreditkortsnummer eller en stat som är ute efter ditt liv!

60-minutes visar filmen om vår naivitet vad gäller ny teknik.

 

Om man bara har någons telefonnummer går det att: spåra var de befinner sig, veta vart dom går, se vilka dom ringer till och höra vad dom säger i telefon, men också läsa vad dom skriver i sina SMS.

Det är inte bara skurkar som utnyttjar detta, även olika länders underrättelsetjänster använder olika sätt att kontrollera både sina och andras medborgare. Varför låta skugga en person fysiskt när man kan följa mobiltelefonen sittande på ett kontor med en kopp kaffe i handen?

Men det finns ett gäng hackare som jobbar med att hitta svagheter i system innan dom onda krafterna (skurkar) hittar dessa svagheter. Dom kollar mobiltelefoner, USB-minnen, SD-kort för att försöka hitta dessa kryphål. Allt för att kunna stänga till dem.

John Hearing som är en hackare startade säkerhetsföretaget LookOut. Ett företag som  har utvecklat en gratis app som skannar din mobiltelefon efter skadlig kod och varnar användaren för en attack.
När Hering fick frågan om hur vanligt det är med hackade telefoner så svarade han:

In today’s world there’s really only– two types of companies or two types of people which are those who have been hacked and realize it and those who have been hacked and haven’t.

Problemet är alltså mycket utbrett. Både skurkar och stater håller alltså på med en utbredd avlyssning och intrång i det privata livet.
Det säkraste sättet att slippa sådant är givetvis att undvika mobilen, i alla fall i viss mån. Ska man köpa en ny mobiltelefon kan det vara bra med en mobil där batteriet går att koppla bort.
Utan strömförsörjning funkar det inte att spåra telefonen!

 

 

Annonser