Etiketter

,

Ett måste om vi i detta land ska kunna vara förberedda på kriser, är att vi odlar tillräckligt med mat innanför våra gränser.
Om vi ska kunna odla tillräckligt med mat måste bönder i detta land ha en möjlighet att överleva på sin näring. Det gör dom inte via en massa konstiga bidrag som våra politiker pratar om och sedan struntar i att införa. Eller ännu värre, näringsminister Mikael Damberg, som äger frågan tyckte att det skall bli lättare att låna pengar för jordbruket.
Bönder överlever om vi köper deras produkter! Svårare än så är det inte.

Många klagar på att svensktillverkad mat är så dyr, men dom som klagar brukar bara jämföra med en eller max två olika matvaror. Fläskfilé från Danmark eller Irland är en av dessa saker som dyker upp.
Fläskfilén från dessa länder är billigare, inget snack om den saken. Men det finns givetvis en anledning. Man stoppar i massor av antibiotika i djuren. Dessutom behandlas djuren väldigt illa med svenskt mått mätt. Suggor som står i så trånga burar att dom inte kan lägga sig ner.
Det är bland annat detta ni väljer när ni sparar några kronor på maten.

Sverige har hårdare miljöskyddslagar än vad EU kräver, tyvärr slår detta tillbaka mot dom bönder som faktiskt försöker upprätthålla dessa lagar. Övriga länder är inte alls lika strikta vilket gör att dom kan hålla mycket lägre priser.
MP i dagens regering gör dessutom allt för att slå ut svensk djurhållning i något bissart försök att vara miljövänliga. Resultatet blir tvärtom, mycket sämre. Nu var inte alliansen bättre, dom var lika dåliga.

Från Sverige

Ett försök att återigen lyfta det svenska har kommit. Nu ska saker producerade i Sverige märkas tydligt för att det ska vara lätt för medvetna konsumenter att handla rätt saker.

943751_10209189937414871_4081385766961448410_n.jpg

Mer finns att läsa på hemsidan frånsverige.

Oavsett om märket finns eller inte är det viktigt för vår egen överlevnad att faktiskt gynna bönder. Det är också viktigt att rösta på partier som ser sveriges överlevnad och minskad sårbarhet som ett mål.
Dom partier som arbetar för att vi ska vara mer sårbara kan få gå hädan. Till exempel Miljöpartiet!