Etiketter

, , ,

Om Ryssland skulle få för sig att anfalla Baltikum så skulle NATO förlora territoriet väldigt snabbt.
Ryssland skulle ha säkrat hela området inom 60 timmar.

Om detta skriver tidningen Foreignpolicy som har granskat undersökningar som det amerikanska förvaret utfört. Rysslands styrka är dess överväldigande numerär i mekaniserade enheter. Alltså pansar och bepansrade fordon för infanteriet.

AP3327616521571

Man skulle kunna tro att Ryssland inte är så starkt eftersom dom inte haft mer framgång i Ukraina än dom haft. Men då måste man tänka på att Ryssland förnekar att dom för ett krig i Ukraina. Något som bara dom mest indoktrinerade tror på idag, i princip alla utom dom extrema inom höger och vänster förstår att Ryssland faktiskt för ett anfallskrig mot sitt broderfolk i Ukraina.
Ryssland har flyttat in både pansar och bepansrade fordon i Ukraina, men inte så mycket så att dom kan rulla upp hela fronten, det skulle bli alltför genomskinligt.

Vad NATO med USA i spetsen behöver göra för att avskräcka Ryssland från ytterliggare aggressioner är att förstärka försvaret i NATO-länderna närmast Ryssland.
Förslaget är att stationera tillräckligt med trupp för att visa att man menar allvar.

A force of about seven brigades in the area, including three heavy armored brigades, and backed up by airpower and artillery, would be enough “to prevent the rapid overrun of the Baltic states,” it said. The additional forces would cost an estimated $2.7 billion a year to maintain.

Detta är något som i alla fall vänstern i Sverige anser vara oacceptabelt eftersom det kan provocera Ryssland, anser dom. Fast nu är det så att allt som USA företar sig är fel enligt denna vänster, som dock inte har några som helst problem att nyttja amerikanska tekniska lösningar.

Sverige kommer inte heller att gå fria om Ryssland får för sig att invadera Baltikum. Sverige lovade Baltikum militärt stöd i händelse av en kris efter att dom baltiska länderna frigjort sig från Sovjetunionen. Efter att försvaret skrotades av Reinfeldt har vi ingen möjlighet att hjälpa någon annan eftersom vi inte ens klarar av att försvara oss själva. Men detta är inget som Ryssland kommer att bry sig om i händelse av en konflikt.
Vi kommer att bli indragna, vare sig vi vill eller inte.

reinfeldt

Det Sverige måste göra och detta omedelbart, är att satsa vad som behövs på det svenska försvaret. Men det kostar mycket pengar att bygga om något som är raserat.

En ungefärlig uppskattning som jag fått är att en bataljon med stridsfordon kostar ca 2 miljarder i inköp och 800 milj per år i kostnad, stridsvagnsbataljon kostar det dubbla.
60 nya gripen kostar 90 miljarder och varje ubåt 4 miljarder, en ubåt kostar därefter 300 milj per år i drift.
För att renovera upp befintliga stridsvagnar och stridsfordon behövs ytterliggare 4 miljarder. Att återgå till 70-80 talets försvar med sjuktransporttåg etc, är totalt omöjligt ekonomiskt idag.
Ett hyfsat försvar, 80-90 miljarder per år i 10 år, torde vara ungefär 2% av BNP.
Alltså behöver Sverige fördubbla dom medel som försvaret får under 10 år, för att vi ska få ett hyfsat försvar. Då har vi ändå inte ett försvar som klarar av att upprätthålla dom löften vi gav till dom baltiska länderna.
Men det kan indirekt vara avskräckande eftersom Ryssland inte längre kan ta svenskt territorium hur som helst.
Man måste beakta att Ryssland ser Sverige som ett NATO-land oavsett vad vi tycker. Har vi ett starkt försvar så kan inte Ryssland ta delar av Sverige för att stänga NATO ute. Vi kan dessutom erbjuda NATO tillgång till försvarade områden om det ligger i vårat intresse.

Men i dagsläget måste vi förlita oss på tur och att den lede fi tycker synd om oss eftersom vi har lidit nog med MP i regeringen.