Etiketter

, ,

Jag har tidigare satt upp en önskelista för en BOL (Bug Out Location). Men det objekt jag hittat nu kanske är en av sitt slag, förutom priset som är på tok för högt.

Jag har suttit och bläddrat fram och tillbaka över kartan på Hemnet. Jag följde kusten och fastnade på en liten prick utanför Sundsvall. Det visade sig vara en ö som var till salu, rättare sagt en gammal militär-ö, Storholmen, Alnö-Spikarna. Nu är det inte militären som säljer ön, vilket märks på priset, som är högt satt, 6 miljoner.
Storholmen är en före detta militär ö och var till för att skydda inloppet till Sundsvall. Hela ön var mer eller mindre en befästning när försvaret huserade där.

Storholmen, Alnö-Spikarna.PNG

Men vad är det då man får för dom 6 miljoner som utgångspriset är satt till? Man får inte bara en ö, man får flera stycken öar. Varav den största som heter Storholmen och är på 22 hektar.
Dessutom ingår det ett antal byggnader, rättare sagt 6 stycken om jag räknat rätt. Men dom mer spännande sakerna ligger helt eller delvis under mark.
Vilken prepper vill inte ha 3 av dessa:

kanon.PNG

Nu verkar dom i och för sig bara vara ett skal, men ändå.

Vidare så finns det bergrum som skulle kunna rymma 350 personer under krig, dessutom  under en längre tid. 5000 m², delvis i två plan med 1200 meter bergtunnlar.
Nu börjar vi prata BOL. Tyvärr är tunnlar och bergrum förseglade med betong, skulle jag tro. Även om man köper hela ön har man inte tillstånd att beträda underjorden, förutom för att komma åt vattenanläggningen som förser hela ön med färskvatten.

Samtidigt undrar jag om försvaret bryr sig om att kontrollera vad man gör på sin ö. Vi har knappt några försvarsanställda längre så frågan är hur högt prioriterad en sådan fråga är. Det handlar troligen om en försäkringsfråga. Har jag inte tillstånd att gå ner och ändå gör det får jag skylla mig själv om taket rasar in.

Tittar man på ritningarna från försvaret inser man att det är ett imponerande bygge under marken.

underjorden 1.PNGunderjorden 2.PNG

Hur tunnlarna ser ut om man skulle öppna dom vet jag inte, men jag misstänker att det lär vara ganska blött i dom. Det brukar vara så.

Nu verkar alla byggnader vara eluppvärmda. Men det går givetvis att ändra på. Ved finns det dessutom rätt gott om på ön.
Möjligheter till odling verkar det vara sämre med. Det verkar mest vara berghällar och klappersten. Men med en del jord ditkörd och några skapliga växthus lär det fungera bra.

Dessutom brukar det vara soligare och blåsigare i skärgården än inåt land vilket gör att solceller med en batteribank, samt en vindsnurra skulle kunna göra ön hyfsat självförsörjande på el.

Att bo där permanent lär inte vara så lätt. Det verkar vara en liten bit till närmaste hamn så en rejäl båt lär behövs, vilket det även står i annonsen. Jag vet inte om havet fryser till runt ön på vintern, men jag antar att det gör det, i alla fall bitvis. Sedan lär det gå en del frakfartyg till och från Sundsvall vilket gör att isen bryts upp.
Svävare lär vara det enda sättet att ta sig dit en stor del av året, och dom är rätt så känsliga för blåst.

Skulle det däremot bli kaos och upplopp i Sverige kommer man att sitta ganska så säkert på Storholmen, i alla fall säkrare än i staden Sundsvall. Då vill man nog inte färdas till fastlandet i onödan, i alla fall inte så länge man har mat.

Och utsikten man har när man väntar på att oron ska gå över, är inte heller så illa.

utsikt.PNG

Det här är inte ett reklaminslag för vare sig detta objekt eller mäklaren Mäklarringen. Det var ett kul objekt som jag råkade hitta på hemnet, som är alldeles för dyrt för mig. Dessutom har jag varken båt eller svävare!