Etiketter

,

Det börjar dugga tätt med artiklar om prepping i dom svenska tidningarna. Även TV och radio har börjat nosa på det området.
Sedan är frågan om det har blivit mode eller om folk är mer oroliga?

Personligen är jag mer orolig idag än vad jag var för 10-15 år sedan. Vi importerar den mesta maten, försvaret är borta, Ryssland är mer aggresivt, brottsligheten stiger kraftigt, islamistiska dårar i regeringen, rädda politiker, inga poliser osv.
Detta är övergripande problem, inte jordnära och lättbegripliga problem. Men att intresset för prepping ökar kan mycket väl bero på att folk inte längre litar på att staten klarar av sitt jobb.
Man börjar helt enkelt att se om sitt hus, oavsett vad en del påstår så är man sig själv närmast.

Nu senast är det en artikel i SvD som fångar mig. En preppers fem mest avgörande områden. Den skrevs den sjunde mars, men jag hittade den först nu.
Jag tycker att det är bra med artiklar som lyfter frågan eftersom väldigt många är väldigt naiva! Många tror att saker och ting på något mystiskt sätt ska lösa all problem.13012870_1692006181052963_6951716714452085996_n.jpg

Nu är artikeln i SvD ett sponsrat inslag av Eon och skrivet av Fredrik Qvarnström, som driver Överlevnadsbutiken.se.

Totalt sett är det bra, men. Det kommer alltid ett ”men”. Jag håller inte med Qvarnström om allt.
Han skriver:

-Ju mer avlägset man bor, desto mer kan man också oroa sig för att bli utan ström.

Folk på landsbygden brukar inte alls oroa sig för strömavbrott, dom är vana och förberedda. I städer får däremot folk panik när det blir ett strömavbrott, eller om internet går ner 5 minuter.

Sedan tar han upp att man ska lagra torrvaror för att ha vid strömavbrott av längre natur. Gör inte det! Lagra konserver istället.
Ska man inte förflytta sig och måste tänka på vikt så är konserver bättre i nästan alla avseenden.
Konserver går att äta kalla, man behöver inte slösa energi på att värma maten. Konserver har som regel mycket längre hållbarhet än torrvaror. Råttor gnager inte sönder en konserv, vilket dom kan göra med en påse ris tex. Konserver innehåller vätska vilket är oerhört viktigt att få i sig, torrvaror måste kokas för att kunna förtäras vilket är slöseri på vatten.

Men för övrigt ska jag inte klaga på det Fredrik Qvarnström skriver. Det är bra att tidningarna tar upp frågan!

 

Annonser