Etiketter

, ,

I går la regeringen sin vårbudget. Den är till för att justera för mindre kostnader som inte blev som det var tänkt.

Denna gång handlar det återigen om migration och integration. Kostnaderna skenar fullständigt utom kontroll. Det som är fascinerande är att regeringen stoppar in enorma pengar i dessa områden utan att ens fundera på det, verkar det som. Dessutom försöker man minska ner oron genom att säga ”det blir bättre sen”. Vilket inget tyder på!

ÖkadeKostnader (1).JPG

Lena Mellin på Aftonbladet försöker hitta någon utväg ur det ställningstagande som Aftonbladet har fastnat i, men utan att lyckas. Hon förutsätter att världen och ekonomin ska förändras till något positivt utan att kunna förklara hur. Att hon inte ens får siffrorna rätt när dom är så extremt tydligt uppsatta är beklagligt. Mellin är dock en av dom bättre journalisterna på Aftonbladet, vilket är ännu mer beklagligt.

Det har faktiskt gått så långt så att SVT reagerar när dom skriver ”Migrationen kostar mer än hela försvaret”. Detta utan att hitta på en massa konstiga påståenden och jämförelser.

2017 räknar man med att migration och integration ska kosta ungefär 80 miljarder, det kan man sätta i jämförelse med UNHCRs satsningar på 30 miljarder för att hjälpa 60 miljoner flyktingar.
80-90 miljarder kr kan också ställas mot världens samlade humanitära bistånd på, mathjälp, nödhjälp, flyktingprogram, medicinsk bistånd och annat på uppskattningsvis 20-30 miljarder dollar per år.

Det man måste ha i åtanke när man ser att kostnadskurvan viker av, är att år för år flyttas kostnaderna till kommunerna. Kostnaden försvinner inte, det är bara någon annan som får betala. Till exempel kommer statens kostnader för 2015 att flyttas över på kommunerna 2017, det sker med två års eftersläpning från att en flykting kom till Sverige.
Dessa kommuner och landsting som tillsammans gick runt 14 miljarder plus förra året, om jag minns rätt.

Med andra ord får kommunerna stryk från alla håll. Dom får kraftigt ökande kostnader när flyktingarna kommunplaceras och är berättigade till bidrag. Samtidigt ökar kostnaderna för sjukvård, skola etc.
Tittar man på statens nylagda budget ser man samtidigt att staten gör kraftiga nerdragningar på kostnader som skulle ha gått till kommunerna (förutom dom småpengar som Magdalena Andersson viftar med).

Sverige är sämst i klassen vad gäller integration och sämre lär det bli. Efter 15 år har 34% av flyktingar ett jobb så att dom kan försörja sig själva. Resten kommer att leva på bidrag hela sitt liv. Konkurensen ökar med fler flyktingar så att det procentuellt blir ännu färre som kommer att få ett jobb.
Som Cornucopia skriver, 2020 kommer 979000 människor i Sverige att leva på bidrag, 16,44% av alla i åldern 20-64 år. Alltså oräknat dom 4 636 121 människor som är under 20 år eller pensionärer över 65 år.
Det börjar bli väldigt få som ska försörja väldigt många. Jag gissar att den välfärdsstat vi har, och har haft snart är ett minne blott.
Och om man ska vara ärlig, hur mycket skatt är man beredd att betala om man inte får något tillbaka?

Dom flesta som kan räkna förstår att detta inte går ihop. Detta oavsett hur goda dom är. Var pengarna kommer att dras in för att betala kalaset återstår att se, men man kan få en föraning efter budgeten som regeringen presenterade igår.

  • Kommunikationer -500 MSEK
  • Allmän miljö- och naturvård -253 MSEK
  • Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik -500 MSEK
  • Utbildning och universitetsforskning -907 MSEK
  • Arbetsmarknad och näringsliv -834 MSEK
  • Försvar och samhällets krisberedskap -50 MSEK
  • Internationellt bistånd -4 081 MSEK

Man går fram med osthyveln, men verkar ha plockat fram yxan för nästa steg. Givetvis är det dom svagaste som får betala mest.

Det är lätt att vara kristisk mot regeringen, men jag påstår att den riktiga boven är Fredrik Reinfeldt. Det var han som satte igång hela kaoset.
Jag har ingen aning om hur man ska lösa detta, men att börja prata om problemet är en första början. Att vara ärlig i den information som släpps är steg nummer två.

Som Tino Sanandaji uttalade sig:

Andra sätt att utrycka summan som många kanske har lättare att relatera till är att 80-90 miljarder kr motsvarar ungefär en miljard quattro stagionis med Fanta eller ca tio gånger Sveriges årliga rödvinsförsäljning.

Annonser