Etiketter

,

Det lär knappast ha undgått någon att Turkiet sköt ner ett ryskt flygplan av typen SU-24 i november förra året varav en av piloterna dödades.

skarmavbild_2015-11-24_kl._12.35.47_0.pngrysktplansyrien-jpg.jpg

Redan innan det inträffade var relationerna mellan Turkiet och Ryssland rejält frostiga, speciellt eftersom dom står på olika sidor i inbördeskrigets Syrien. Ryssland har en stor marinbas i Syrien och backade upp president Assad. Turkiet å sin sida backade upp motståndare till Assad. Bland annat har dom försett IS/ Daesh med vapen eftersom dessa också var emot Assad.

Nu har man tydligen flyttat fokus till en annan planhalva. Tyvärr finns både Ryssland och Turkiet i bakgrunden även här och kommer att påverkas oavsett vad utgången blir.

Den turkiska regeringen i Ankara har lovat att stödja sina ”allierade” Azerbajdzjan i deras konflikt med Armenien.
Armenien har däremot väldigt frostiga förbindelser till Turkiet alltsedan folkmorden mot armenier som utfördes av turkar under det Ottomanska riket.

Konflikten handlar nu om området Nagorno-Karabach. Ett område som både Armenien och Azerbajdzjan anser tillhöra dom.

Az-qa-kaart-sv.png

Azerbajdzjan är som sagt uppbackade av Turkiet och Armenien har sitt stöd från Ryssland. Ryssland har för övrigt även en militärbas i landet, precis som dom har i Syrien.

Det som nu har hänt är att det har utbrutit mindre strider mellan dessa två länder dom senaste dagarna. Cirka 30 soldater har totalt dödats rapporterar Ahramonline.

Om det här är en ny konflikt eller en fortsättning på konflikten i Syrien mellan Turkiet och Ryssland låter jag vara osagt. Men det är definitivt oroväckande att dessa grannländer återigen står på var sin sida i en konflikt. Dessutom tillhör Turkiet försvarsalliansen NATO, vilket antagligen gör att dom törs stå upp mot Ryssland. På gott och ont!

EU som har blivit utpressade av Turkiet angående ett medlemskap lär kunna stå utanför i dagsläget. Men hur man tänker förhandla om ett medlemskap med ett land som konstant råkar i luven på vår största granne årerstår att se.

Det är hur som helst oroväckande att nya konflikter bubblar upp med samma länder i bakgrunden. Det skulle kunna leda till en eskalering med en direkt konflikt mellan Turkiet och Ryssland. Om NATO då blir indraget i sin helhet lär inte heller Sverige kunna stå utanför.