Etiketter

Att titta på hot mot sig själv och dom närmaste är en sak. Men att titta på hot som kan drabba alla i hela världen är en annan sak.
Jag har redan tittat lite snabbt på vissa av dessa hot, varför all denna politik?

Vi måste vara ärliga, en dag kommer mänkligheten att dö ut. Precis som allt annat liv på jorden.
Om inte förr så sker det när solen blir en röd jätte om cirka 6 miljarder år. Solen kommer då att öka i storlek för att först förånga vår atmosfär, sedan koka bort allt vatten, bränna bort jordskorpan och slutligen sluka det som är kvar av jorden kärna.
Nu är 6 miljarder år rätt så lång borta och vi kan faktiskt strunta i det.

Jag tog upp lite om kometer, zombier och andra risker när jag skrev om risker som jag själv kom på vid det tillfället. Dock har dessa punkter hamnat långt ner på listan eftersom dom inte är speciellt sannolika och jag fokuserade på andra risker som till exempel snöstorm. Att en snöstorm ska drabba Sverige är inte osannolikt, det sker varje vinter men inte i så stor omfattning.
Men det finns andra som skrivit om större hot än snöstormar.

Tidigare i år, publicerade forskare från svenska Global Challenges Foundation i samarbete med University of Oxford: s framtid Humanity Institute en rapport, som tog upp 12 globala risker med potential att ”utplåna mänskligheten”. Författarna definierar sådan inverkan som ”slutet av den mänskliga civilisationen eller slutet för mänskligt liv” – så, i alla avseenden, kan vi kalla dessa scenarier apokalyptiska.

Bland dessa globala risker finns saker som en global pandemi, ekologisk kollaps, kärnvapenkrig, stora asteroidnedslag, och klimatförändringar. Beräkningar som går in i den här typen av forskning är knepig, och beror på så många okända faktorer som vi helt enkelt inte kan förutsäga med absolut säkerhet. Vi vet inte exakt hur mänsklighetens undergång kommer att se ut. Men det är möjligt att uppskatta sannolikheten, vilket forskarna gjorde genom att sammanställa uppgifter om redan tillgängliga beräkningar för de kommande 100 åren (eller 200 år, när det gäller klimatförändringar).

Vad är den största risken?

Enligt Global Challenges rapporten kommer det under de närmaste 100 åren vara en chans på tio att vi skapar artificiell intelligens som skulle kunna utplåna mänskligheten. Detta är rent statitiskt det största hotet mot mänskligheten enligt rapporten. Då borde man rimligtvis inte gå vidare med detta. Men det är inte så enkelt – de senaste åren har  AI-experter också förutspått att en superintelligent dator kan lösa fler problem än den skulle skapa, om vi spelar våra kort rätt.

apocalypse-robot_1024.jpg

”This makes extremely intelligent AI’s a unique risk, in that extinction is more likely than lesser impacts,” säger rapporten. ”On a more positive note, an intelligence of such power could easily combat most other risks in this report, making extremely intelligent AI into a tool of great potential.”

Därför är mördarrobotar både det mest sannolika scenariot och samtidigt inte troligt alls.

Men det finns andra apokalypser med stor potential att utrota mänskligheten. Enligt rapporten finns det en 5 procents chans att mänskligheten under de närmaste 100 åren, kommer att utplånas av en global pandemi eller ett kärnvapenkrig. Dessutom finns det en 5 procentig risk att klimatförändingar kommer att utplåna mänskligheten de närmaste 200 åren, om vi inte gör något år det.

Förresten, om du undrar om risken för en asteroidträff med katastrofala följder, är sannolikheten endast en i 10.000 – det är mer troligt att ett dödligt supervirus kommer förgöra oss alla än att en 5-km astroid träffar oss.

I slutändan, som astronomen Phil Fläta skrev i sin bok från 2008  Death from the Skies, grejer vi kan inte göra något åt är inte värt att gräma sig över:

”It seems as if the whole cosmos is trying to snuff us out. In a sense, it is – there’s danger aplenty in the Universe – but we have to take a practical view here. We have to appreciate the vastness of space and time, and our ability to manipulate events around us.”

Dessutom finns det också saker som vi inte ens kan uppskatta sannolikheten för – som en utomjordisk invasion!

 

Annonser