Etiketter

, ,

Islamism är totalitarism, liksom kommunism och fascism/nazism.

Jihadism är den våldsutövande grenen av islamismen.

Islamism/ jihadism är enligt alla rimliga kriterier högerextrema och självgoda rörelser.

Begreppen ovan är inte entydiga och lättförståeliga. Islamisters/ jihadisters förmåga att dels ta skydd bakom religionen islam, samt skylla på olika typer av historiska händelser gör dem svårbegripliga och svåra att fördöma rakt av för somliga.

Men de är inga frihetskämpar, utan våldsamma, reaktionära, intoleranta och på alla sätt destruktiva. Dessa totalitära idiologier ryms inte i en demokrati. Deras överideologi är inte demokratin, utan en utpräglat inskränkt, politiserad och våldsbejakande tolkning av islam, som de flesta muslimer tar avstånd ifrån.

Alla som uppfattar sig som demokrater och liberaler bör ta avstånd från jihadism. Dom bör förklara att jihadism inte är välkommet i ett demokratiskt samhälle.
Religion är en privatsak och ska så förbli!

MEN… 

Nu kommer vågen av relativiserande människor. Först ut är Lena Mellin på Aftonbladet:

Men enligt regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ska man komma håg att de mord som utförts av extremister under de senaste tjugo åren har utförts av högerextremister, inte av jihadister. Att faran än så länge ser ut att komma från färre håll än i Bryssel inger en gnutta hopp denna tunga dag.

Sedan kommer vår mindre genomtänkte statsminister Stefan Löfven:

Jag vill påminna om att en av de största terroristerna vi haft i Europa, Breivik, var allt annat än muslim.

Mona Sahlin har givetvis också tagit upp Breivik. Nu vet jag faktiskt inte vad Breivik har med dessa attentat att göra? Breivik är en ensam galning. Terroristerna i Paris och Bryssel ingick i större nätverk med målet att slå sönder demokratin.

Det är olustigt och i högsta grad skrämmande när folk som har makten försvarar massmord genom att hänvisa till ”men dom andra då”.
Att en journalist på Aftonbladet är vulgär och förringar offren i dessa terrorattentat är förväntat, men tyvärr är det lika förväntat att statsministern och samordnaren mot våldsbejakande extremism är lika vulgära och relativiserande.

Jag bor inte i ett land, jag bor i ett skämt!