Etiketter

, , ,

DN: ”Kraftig ökning av mord i Sverige. Antalet mord och dråp ökade kraftigt förra året. Värst var det i Göteborgsregionen. – Vi ser en våldsspiral, säger polismästaren Robert Karlsson. Totalt dödades 103 människor, enligt Rättsmedicinalverket. Det är 21 fler mord och dråp än under 2014, en ökning med 26 procent…

Nu var jag tvungen att gå tillbaka i mina texter för att se vad jag skrev när DN yttrade sig om brottsstatistik senast. DN fortsätter sin nedåtgående spiral i journalistik, det blir inte bättre med tiden oavsett vad folk säger. I alla fall inte för journalistiken hos DN.

Det dödliga våldet har dock minskat totalt sett de senaste åren och i relation till befolkningstillväxten. Trots rättsmedicinalverkets nya siffror är det för tidigt att tala om ett trendbrott, enligt kriminologen Sarnecki.
”Ska man titta på trenderna i sådana här sammanhang ska man titta på dem under flera års tid. Det är främst det dödliga våldet som drabbar gemene man, som befinner sig utanför de kriminella miljöerna, som har minskat”

Det dödliga våldet 2015 motsvarar 1.05 per hundra tusen invånare, en ökning från 0.84 året innan. Det är fortfarande lägre än toppen åren runt 1990, då det dödliga våldet låg på nästan 1.50 per hundra tusen invånare. Det är samtidigt mycket högre än exempelvis av 1960-talet då det låg på ca 0.7. 50-60 talet tas aldrig upp av media som en jämförelse, antagligen eftersom det visar på en låg dödlighet på den tiden och därför motsäger dom trender man vill lyfta fram.

Att det dödliga våldet minskat sedan 1990-talet beror främst på bättre vård och räddning som gör att färre dör av våldet, inte att exempelvis skottskador i sig skulle ha minskat. DN och kriminologer som Sarnecki förnekar vårdens betydelse. Inte heller tar dom upp det faktum att mobiltelefonerna gör att hjälpen kommer till undsättning så mycket snabbare idag.

Det är till sist motbjudande med bortförklaringen att ”gemene man” inte drabbas utan bara de i ”kriminella miljöerna”. Det stämmer givetvis inte utan är bara ett försök att ursäkta att våldet finns där och har ökat med tiden.

De flesta offer i gängkrig är invandrarungdomar som lika gärna kunde ha levt sunda liv om de inte hamnat i utanförskapsområden med massarbetslöshet i kriminella subkulturer. Det räcket att titta på lägre brottslighet i samma grupper i småorter eller där skolan fungerar. Det är på strukturell nivå och delvis slumpen som styr var unga hamnar och om de sugs in i kriminella subkulturer och gängmiljöer som inte existerade för ett par generationer sen.

Att varken Virtanen, Ernaman eller pizzaekonomen Schyffert törs sätta sin fot i dessa områden gör det än mer patetiskt när dom uttalar sig.