Etiketter

,

Ryssland gick in i inbördeskrigets Syrien 30 september förra året för att hjälpa till att få bort terroritgruppen IS/ Daesh.

Deras insatser har inte varit helt lyckade eftersom dom i princip bombat allt förutom IS, som endast vid några få tillfällen attackerats av ryskt flyg. Däremot verkar bostäder och sjukhus ha träffats åtskilliga gånger med många civila offer som följd.

Att Ryssland gick in med militärmakt i Syrien var för att hjälpa den hårt ansatte Syriske presidenten Bashar al-Assad, vilket alla utom dom mest troende putinisterna förstod. Dom har konsekvent attackerat Assads största fiender vilket inte är terroristgruppen IS utan dom mer moderata grupperna (Syrian Democratic Forces (SDF) och Free Syrian Army (FSA)).

_88559650_syria_control_map_624_v7.png

Men nu har man beslutat sig för att lämna Syrien, dessutom mitt i dom fredssamtal som startats.

Ryssland vill inte och har aldrig velat se någon fred i Syrien. Dom vill även i fortsättningen se ett osäkert mellanöstern med stora flyktingströmmar som går mot väst.
Orsaken till detta kan man spekulera i men en ryss som jag pratat med påstod att det var som hämnd för dom sanktioner väst infört mot Ryssland efter att dom invaderat Krim.
Tydligen skulle det också vara ett sätt att flytta fokus från Rysslands krig mot Ukraina. Men som sagt jag vet inte hur sant det är.