Etiketter

,

ADHD, ADD och vad nu alla dessa bokstavskombinationer kallas, är det sjukdomar? En del vill påstå det.
Jag är skeptisk.

På 1177 har man tydligen bestämt att det är en sjukdom med följande symptom.

Adhd innebär att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet och att man ofta gör saker utan att tänka efter först. Man störs lätt om det händer mycket omkring en. En del med adhd är väldigt aktiva, andra känner sig trötta och har svårt att komma igång med saker. En del har svårt med sociala relationer.

Om man backar bandet, låt säga 300 år. Skulle det då vara en sjukdom? Knappast!
Det skulle antagligen kallas personlighet. En vanlig arbetare på den tiden skulle inte heller lida av att ha den diagnosen. Jobbet var mer fysiskt, mycket få var tvungna att sitta stilla och koncentrera sig i flera timmar åt gången.

Med det här vill jag inte säga att ADHD är på låtsas. Det är det givetvis inte.
Men frågan är om vi har förändrat våra livsvillkor så till den grad så att vi anser att normala människor är sjuka bara för att dom inte passar in i vårat artificiella samhälle?
För frågan är faktiskt vem som är normal?

Om vi någonsin drabbas av ett samhälle som kollapsar, då kommer inte en person med bokstavskombinationer att klassas som sjuk.
Att överleva på naturens villkor har vi gjort i hundra tusen år. Att ha svårt att sitta still har inte varit varken ett problem eller en sjukdom.
Att kunna sitta fokuserad på ett fyra timmar långt möte kan däremot inte vara normalt. Det som är normalt i dag är onormalt i morgon!

Jag känner personligen bara en person som har fått diagnosen ADHD, han är för övrigt medlem i Mensa.

Det här var bara en tanke som dök upp.