Etiketter

Om det är något vi måste göra för att öka vår krisberedskap, så är det att odla vad vi äter i Sverige.
Vi kan inte odla bananer, kiwi och liknande tropiska frukter i Sverige, möjligen i energislukande växthus. Men basvaror kan vi, och ska vi vara självförsörjande på.

Den politik som har förts ett antal decennier i detta land har utarmat vår möjlighet att klara oss i händelse av en kris. Vi kommer att börja svälta nästan omedelbart om oljetillförseln stryps. Vi är så sårbara att minsta lilla störning kommer att orsaka stora samhälleliga problem.

Civilförsvarsförbundet går ut och säger att vi ska ha förnödenheter för 3 dygn. Det är baserat på amerikanska studier som säger att hjälp brukar anlända inom tre dygn. Men man ska då veta att USA har en helt annan krismedvetenhet än vad vi har i Sverige. Dom är vana vid mindre och större naturkatastrofer och dom har också en fungerande militär som kan sättas in för att hjälpa civilbefolkningen.
Saker som regeringen Reinfeldt avvecklade.
3 dygn är inte tillräckliga förråd, men det är en bra början. Jag skulle vilja säga att man ska klara sig 2 veckor, i alla fall vad gäller mat och värme. Vatten kommer troligtvis att ordnas via kommunerna, om inte så ska man ha ett (eller flera) vattenfilter hemma. Det är inte en jättekostnad och kan definitivt rädda liv.

Nu till den positiva nyheten som förhoppningsvis är ett steg på vägen. Litet men kan göra stor skillnad om folk börjar vakna upp.
Man kommer med en ny märkning enligt JordbruksAktuellt, som ska visa att produkten är från Sverige. Det har länge funnits liknande märkningar men det ska bli tydligare och involvera fler produkter.

getimage.jpg

Kriterierna för svenskmärkningen är:

  • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ha skett i Sverige.
  • All förädling och packning ska ske i Sverige.
  • I sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 % av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte). Bröd, ost och fruktyoghurt är exempel på sammansatta produkter.
  • Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 % svenskt, även som ingrediens i en produkt.

Det ska alltså bli lättare att välja svenskt och därmed få fler svenska bönder att överleva, på sikt hoppas jag också att fler kan tänka sig att bli bönder. Men det kräver politiska beslut och att vissa partier hamnar utanför beslutsfattandet.

Det ser kanske inte mycket ut för världen med ett litet klistermärke på ytterliggare några förpackningar. Men vi köper till exempel aldrig något utan en blågul markering om vi kan välja. Irländskt kött är väldigt billigt, men det struntar vi i.
På det sättet gör vi i alla fall något för att gynna svenska bönder för att på sikt få ett bättre land, och jag är övertygad om att vi gör våra kroppar en tjänst samtidigt, när vi slipper en massa antibiotika och annat skit som man oftare hittar i utländska varor.

Annonser