Etiketter

Pizzakryddan Oregano känner nog dom flesta igen. Men Oregano är inte bara en krydda för att pizzan ska vara god.
Oregano är lite av en hälsodrog i smakrikt utförande, som dessutom är billig och går att odla hemma (kanske inte för mig, men..)

När jag skrev om flera bra födoval fanns inte oregano med. Oregano är en krydda och inte ”mat”, eller är det mat?

2535-oregano.png

Nåväl, Oregano är riktigt bra på att absorbera fria radikaler (antioxidant). Den har en kapacitet på 175295 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), torkad oregano har en kapacitet på 159277 ORAC. Så även torkad oregano är mycket bra. Oregano är alltså en av dom mest kraftfulla naturliga antioxidanterna. Som jämförelse har blåbär ett ORAC-värde på 4460, hallon, 1220 och tomat 195.

Fria radikaler enligt Wikipedia:

En fri radikal, eller bara radikal, är en atom eller molekyl som har oparade elektroner i den yttersta/högsta energinivån (orbitalen). Detta gör ofta radikaler mycket reaktiva, så att de gärna bildar nya kemiska föreningar, men det finns även radikaler som är relativt stabila – ofta då på grund av resonansstabilisering. Fria radikaler förekommer ofta som intermediat i kemiska reaktioner och har då som sådana en ytterst kort livslängd, men det finns också radikaler i lignin som kan ha halveringstid på flera dagar.

Genom att förhindra spridningen av fria radikaler, optimerar ett högt ORAC-värde kroppens funktion, bromsar cellernas förfall, förhindrar spridning av sjukdom, och bromsar åldrandeprocessen.

Oregano är fylld med vitaminer.
– Vitamin A för synen.
– Vitamin C för stöd av immunsystemet.
– E-vitamin för att upprätthålla kroppens celler.
– K-vitamin håller blodkärlen rena och för ut kalcium till skelettet.
– Vitamin B6 för hjärnan och nervernas funktion.
– Kalium för att reglera hjärtfrekvens och blodtryck.
– Magnesium och kalcium för att hålla benen friska och hjälp till metaboliska processer.
– Järn för att förhindra anemi.
– Folat för bildandet av RNA och DNA.

Oregano är även antiinflammatorisk.
Ett ämne i oregano som heter beta-caryophyllin (E-BCP) hämmar  inflammation i kroppen. Minskad inflammation ger framförallt lindring från smärta och kramp. Långvariga inflammationer kan sprida sig och till och med bryta ner kroppen.

Oregano ger stöd till immunförsvaret. Den innehåller rosmarinsyra, som i studier har visat sig vara kraftigt immunstimulerande. Örten stärker kroppens försvar mot sjukdomar, bland annat förkylningar och influensor och andra virusinfektioner.

Oregano är svampdödande och antibakteriell. Den innehåller två fytokemikalier som kallas karvakrol och tymol, som båda fungerar som antibiotika. De har kliniskt visat sig döda parasiter. Den har en särskilt stark inverkan på luftvägsinfektioner.

Urinvägsinfektioner och jästinfektioner kan behandlas med oregano, eftersom den hämmar tillväxten av E. coli, Proteus och Pseudomonas aeruginosa. På samma sätt kan fotbad med 2-3 tsk oreganoolja fungera mot fotsvamp eller nagelsvamp.

Även symptomen av candida och parasitinfektioner kan lindras med oreganoolja.

Forkare i Arizona har även påvisat att karvakrol angriper de proteiner som skyddar virus, varmed andra mediciner då kan slå ut viruset. Det kan eventuellt även gälla vinterkräksjukan. [2] Men det handlar då inte om den vanliga oreganokryddan som vi har på pizzan.

Oregano främjar utsöndring av toxiner. Oregano levererar inte bara en jättestor dos av näringsämnen och neutraliserar fria radikaler, utan främjar också utsöndringen av lagrade toxiner så att kroppen kan göra sig av med dessa toxiner.

Det är en härligt mångsidig matlagningskrydda – inte bara för pizza och övrig italiensk matlagning. Oregano är också en smakrik krydda i så gott som alla typer av rätter – inklusive sallader, salladsdressing, grönsaker, potatis och ägg.
Och en extra bonus: forskare fann att kött kryddat med oregano innan det tillagas innehöll 71% mindre malondialdehyd (en markör för oxidation, vilket signalerar bildningen av fria radikaler). [3]
Man kan även marinera köttet i olivolja med oregano.

Givetvis krävs det rätt mycket oregano för att uppnå maxeffekt. Dessutom lär den oregano som odlas i varma länder vara bättre än den vi kan odla här. Men den har så många fördelar att den absolut bör användas mer i det svenska köket. Att den sedan överhuvud taget går att odla i detta kalla land är bara ett stort plus. Den färska varianten är givetvis bäst, men även torkad oregano fungerar.

Referenser

[1]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19373612

[2]http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/pizzakrydda-vapen-mot-kraksjuka/

[3)http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/04/08/ajcn.2009.28526.full.pdf+html

Annonser