Etiketter

,

Nu skulle man med denna rubrik kunna tro att det börjat användas stora mängder antibiotika i svenskt kött, men så är det inte.
I sverige ger man inte stora mängder antibiotika i förebyggande syfte, något man gör i de flesta länder inom EU.

Claes Littorin från Landsbygdspartiet Oberoende sammanfattar det hela:

Saken är den att försäljningen av danskt fläskkött i Sverige har minskat med 25% sedan 2007.
Däremot har importen från Tyskland och Polen skjutit i höjden.
I Tyskland används 4 ggr så mkt antibiotika i grisuppfödningen som i Danmark.
I Danmark används 3 ggr så mycket som i Sverige.
Det importfläsk som den ”medvetne” svensken valt bort pga medialarm, det danska, har ersatts med mest tyskt som alltså pumpas med 12 ggr så mycket antibiotika som svenska grisar.
Plånbokslogiken har återigen talat sitt tydliga språk. Folkhälso- och djurskyddsaspekter hamnar lååångt ner på listan.
Ska vi fortsätta detta ohållbara frihandelssystem, där vi ålägger våra svenska producenter fördyrande åtgärder och straffbeskattar dem till döds?
Mitt svar är nej! Stäng gränserna för undermåliga ohållbara produkter. Av folkhälsoskäl, djurskyddsskäl, miljöskäl och självförsörjningsskäl.

Även SVT har nappat på det hela fast många inom just SVT södjer det parti som gör sitt bästa för att döda det sista av svensk djurhållning.

Det stora problemet är inte köttet vi ser och köper i affärerna, trots allt är många konsumenter medvetna om detta. Problemet är det kött vi får i oss på restauranger och färdigmaträtter.
Även storkök som, skolmatsalar och personalmatsalar har mycket importerat kött på sin matsedel.

Står det EU-råvara kan man vara säker på att det är rejält med antibiotika i det köttet. Det kommer i alla fall vara mer än i det svenska köttet.

Faran med antibiotikan är att resistenta bakterier får allt större spridning. Redan idag är antibiotikaresistena bakterier stora problem. Men med den användning vi ser i vissa länder lär det bara vara början.
I Sverige lägger man patienter som har dessa resistenta bakterier i specialla rum. I till exempel Grekland lägger man patienter som inte har resistenta bakterier i speciella rum. Så illa är det!

Lösningen på det hela är att underlätta för svenska bönder, inte som miljöpartiet vill, försvåra och slå ut svenska bönder. Vad MP egentligen vill är det svårt att förstå. Men resultatet av deras agerande är en sämre miljö med färre djurarter och sämre mat till oss i Sverige.


 

SÅ MYCKET ANTIBIOTIKA ANVÄNDS

Användning av antibiotika per kilo djur och år:

(Siffrorna gäller för år 2013 och är de senaste som finns)

Sverige: 12,6 milligram

Danmark: 44 milligram

Irland: 56 milligram

Frankrike: 95 milligram

Polen: 151 milligram

Tyskland: 179 milligram

Italien: 301 milligram

Spanien: 317 milligram

Källa: EU:s ESVAC-rapport

Annonser