Etiketter

,

och låt den brinna!

Att kunna tända en eld kan vara livsavgörande om man är blöt och kall.

Det finns massor av anledningar att man ska ha med sig någonting för att kunna tända en eld.
Tända en brasa för att värma sig kan som sagt vara livsavgörande. Men att tända något kan också vara för att tina upp ett lås till bilen som frusit under den kalla årstiden.
Varför inte lysa upp trappen där man ska gå under ett strömavbrott, eller tända några ljus till middagen för att det ska bli mysigt.
För att inte tala om alla som sysslar med det långsamma självmordet, rökning. Dom behöver eld!
Antalet användningsområden för eld är antagligen lika många som det antal år vi har lyckats tämja elden. Väldigt många!

Vad man ska använda för att framkalla eld beror till viss del på tillfället. Många som är mycket i vildmarken (det lilla som finns i sverige) lovordar eldstål. Anledningen är att det alltid fungerar och räcker väldigt länge. Personligen föredrar jag en vanlig tändare.

Tändstickor
Till att börja med så finns det tändstickor.
Tändstickor är inte mitt förstaval. Blir en tändsticksask blöt så är tändstickorna nästan garanterat förstörda. Lågan blåses lätt ut och fryser man mycket är det lätt att knäcka tändstickan.
Dessutom är det bara ca 50 tändstickor i en ask. Det är alltså det antal chanser man har för att tända en eld. Varken i en BOB (Bug Out Bag) eller EDC (Every Day Carry) skulle jag överväga tändstickor. Det finns en fördel med tändstickor och det är att hållbarheten vid lagring är bra. Hittar man en ask tändstickor som legat torrt i 50 år så lär dom fungera.

På bilden nedan finns Hylta, vanliga säkerhetständstickor som är förlängda. Bra om man ska tända ljus eller en kamin. Säljs på en stor Svensk affär.
Den övre asken i bilden innehåller så kallade gengaständstickor. Dessa brinner riktigt bra, en äldre form av stormtändstickor. Dom går inte att blåsa ut om man tänker sig det. Om jag kommer ihåg rätt slocknar dom inte ens om man stoppar dom under vatten.
Dom funkar utomordentligt bra om man ska tända en brasa. Men är lite luriga att använda, man kan till exempel tända dom mot en lyktstolpe (jag har provat). Risken med dessa är att dom antänds av misstag och sedan inte går att släcka.
Dessa hittar man inte längre i en vanlig affär så det är lite kuriosa.

IMG_6190.JPG

Sedan finns det någon som kallas evighetständstickor. Detta är i själva verket bensintändare men i form av en behållare med en ”tändsticka” i.

IMG_6199.JPG

Engångständare
En tändare är i mina ögon ett mycket bättre alternativ än tändstickor. Till skillnad mot tändstickor som räcker till 50 eldar så räcker en tändare till ungefär 1000 eldar. Givetvis beroende på hur länge man låter gasen strömma ut vid varje tillfälle.

En tändare som blivit blöt kommer att fungera när den väl torkat igen. Nackdelen med en tändare är att den blir svårare att tända med om den blir riktigt kall (minusgrader). Tändare av den här sorten är som regel fyllda med gasen Butan som går från flytande till gasform vid ca noll grader celsius. Är tändaren kall går därför inte vätskan över i gasform och går därför inte att tända.
Men normalt har man en tändare i fickan vilket gör att problemet är litet.

Det kan också vara svårt att tända en eld men en tändare om det blåser. Lågan har en förmåga att hela tiden blåsas ut, man har därför tagit fram tändare med en högre gashastighet som gör att lågan klarar blåst, sk stormtändare.

En av tändarna på bilden nedan är från Biltema (syns rätt tydligt). Undvik den! Den tar slut väldigt fort.
Den andra är från företaget BIC, vilket jag föredrar eftersom jag tycker att dom räcker längst och aldrig krånglar.

IMG_6191.JPG

 

Stormtändare
Stormtändare är i princip vanliga gaständare men som har en högre och mer koncentrerad gasutsrömmning. Lågan blir blå, smal och väldigt het.
Den kommer nästan att vara omöjlig att blåsa ut, vilket är själva vitsen med den här typen av tändare.

Nackdelen jämfört med en vanlig tändare är givetvis att gasen kommer att ta slut mycket snabbare. Man kan lättare tända en eld, men man har inte lika många chanser på sig. Sedan har dom samma problem med kyla som en vanlig tändare eftersom dom drivs med samma gas, Butan. Alla dessa stormtändare är påfyllningsbara.
Men att fylla på en tändare är inte så lätt har jag insett. Till att börja med ska påfyllningsflaskan har rätt ”pip” som passar till tändaren. Sedan ska flaskan och tändaren vara upp och ner, flaskan ska med andra ord vara ovanför tändaren med pipen nedåt. Det ska inte heller läcka ut gas vid påfyllnaden, inte förrän tändaren är full.
Här är en film som beskriver handhavandet.

På bilden nedan är dom två tändarna till vänster beställda från Kina. Kvalitén är som vanligt inte på topp. Dom är svåra att fylla på och har en förmåga att ramla isär. Men ska man bara ha en tändare för hemmabruk så fungerar dom. Dom kostade trots allt under 20 kr styck.
Den svarta som ligger ner är från Primus och fungerar mycket bra. Lätt att fylla på och känns bra. Dock kanske man vill vänta tills någon rea innan man köper den, dyr!
Den längst till höger som ser ut som en Zippo-tändare är i själva verket en stormtändare från Biltema med dubbla lågor. Den har fungerat bra, men jag har inte testat att fylla på den ännu. Jag gillar den, och den är inte så dyr. 49 kr har jag för mig.
IMG_6205.JPG

Bensintändare
Bensintändare brukar också kallas ZIPPO-tändare efter det mest kända märket av tändare. Bensintändare drivs med en brännbar vätska, man kan använda det mesta som brinner. MEN det kommer att lukta illa eftersom tändarna inte är täta.
Det bästa är att använda den speciella Zippo-vätskan, men den är dyr. Ett annat alternativ är så kallad lysfotogen som inte kostar så mycket och inte luktar så illa.

Fördelen med dessa tändare är att många bränslen fungerar. I princip alla brännbara vätskor. Dom är inte heller dyra att köpa, om man låter bli originalen. En riktig Zippo-tändare kostar 300-500kr, en kopia kan man hitta för 50kr. Dom går också enkelt att renovera, det finns reservdelar att köpa.
Nackdelarna är att lågan lätt slocknar om det blåser (precis som med vanliga tändare).
Dom har också en förmåga att vara utan bränsle om dom får stå ett tag eftersom bränslet dunstar.

På bilden är den vänstra en Zippo-tändare och den högra är en sk peanut-tändare. En liten tändare med ett lock som är tätat med en o-ring. Den läcker inte och är så liten att den går att ha på en nyckelring. En vettig tändare, om man ska ha en bensintändare att alltid ha med sig.

IMG_6202.JPG

Tändstål/ eldstål
Till slut kommer jag till tändstål eller eldstål som dom också kallas. Dom består av en pinne som är gjord av en magnesiumlegering. När man drar en kniv eller något annat stålmaterial mot denna pinne skapas ett regn av gnistor som kan vara upp till 3000 grader varma.

Fördelen med ett eldstål är att dom funkar oberoende av kyla och blöta. Dom går också att lagra för evigt om man nu skulle vilja det.

Nackdelen är att det krävs något brännbart för att det ska ta eld. Ett eldstål fungerar utmärkt till att tända ett gas eller spritkök. Men ska man tända en eld behöver man någon form av fnöske. Den lövtunna yttersta delen av björknäver fungerar ofta bra.
Men det krävs en del övning för att man ska lyckas bra med ett eldstål. En del får det dock att se ut att vara väldigt enkelt, här en film på svenska.

På bilden nedan finns några modeller som jag har. Den svarta längst bort fungerar genom att man trycker ihop två metallplattor mot staven och pressar mot ett material. Lätt att använda och funkar skapligt. Den svarta i mitten är av den modell som man oftast ser i affärer.
Den närmaste av märket EKA har förutom eldstål en inbyggd knivslip. En riktigt trevlig produkt.
Till slut ligger det ett silverfärgat eldstål till höger i bild. Det är ett eldstål som sitter fast i ett block av magnesium. Tanken är att man skrapar bort en del magnesium från blocket och sedan använder eldstålet för att tända eld på detta magnesium. Det här är en produkt som fungerar mycket bra. Men man ska undvika billiga kopior, dom funkar inte alls.
Det som syns nedan är av märket Doan och fungerar bra. Det är möjligrt att det finns andra som fungerar minst lika bra. Men dom jag hittat på Kina-sajter funkar inte alls, eller i varje fall väldigt dåligt.

IMG_6208.JPG

Mitt val till en BOB (Bug Out Bag) blir enligt bilden nedan. Det täcker dom behov jag har.
Alternativet hade varit att strunta i stormtändaren för att spara vikt, men jag vet vilket elände det är att tända en eld om det blåser.
Om jag skulle ha någonting i fickan för jämnan blir det en vanlig tändare, troligen av märket BIC och i miniformat. Så kallad mini-BIC.

IMG_6209.JPG