Etiketter

I Karlstad har man skickat hem dekaler till alla sina medborgare. Dessa ska sättas upp på dörren eller på brevlådan.

untitled_9.png

Det är Per-Samuel Nisser (M) som ligger bakom kampanjen som är till för att registrera vilka medborgare som är för eller emot ett ökat flyktingmottagande i kommunen.

SVT rapporterar om detta men glömmer att ställa frågorna som är nödvändiga.

  1. Var kommer idèn om åsiktsregistrering från?
  2. Vad händer med dom personer som inte sätter upp klistermärkena?

Olika former av åsiktskontroll har skett ett flertal gånger genom historien. Framförallt Sovjetunionen och Nazi Tyskland var framgångsrika i det arbetet.

I Nazi Tyskland var det mer eller mindre ett outtalat tvång att ha boken Mein Kampf i bokhyllan samt en fotografi med Adolf Hitler på väggen. Detta kan vara svaret på var idèn om åsiktsregistrering kommer från. Per-Samuel Nisser har helt enkelt lärt av historien och plockat upp arbetssättet från Gestapo.

Jag förmodar att han inte är aningslös när han svarar på frågan från SVT utan faktiskt vet vad han pratar om.

 

Ser du någon risk att dekalen delar upp invånarna i Karlstad för och emot om en del sätter upp den och andra inte gör det?

– Nej, det är naturligtvis helt frivilligt hur man hanterar och agerar. Det är yttrandefrihet och öppenheten i den är ju också något vi värnar om. Folk får tycka och göra som de vill, säger Nisser.

Så länge du tycker rätt så händer ingenting!

I så fall lär svaret på fråga två bli att Karlstad kommer kontrollera alla som inte har klistermärken på sina dörrar och istället sätta dit gula davidsstjärnor. Givetvis kommer dom boende också att bli tvungna att bära gula davidsstjärnor på sina kläder.
Frågan är om dessa personer kommer att skickas på omskolningsläger eller om man avgränsar vissa delar av Karlstad till ett ghetto. Ett ghetto dit man skickar alla som inte satt upp klistermärken på sina dörrar.

Hur som helst börjar politiker som Per-Samuel Nisser (M) att bli riktigt läskiga!
Om han uttalar orden ”den slutgiltiga lösningen” så vet förhoppningsvis alla vad det innebär och vem hans idol är.

*men det kan också vara så att Karlstads kommun är ute efter att se hos vilka man kan placera flyktingar. Röd lapp är med andra ord ett ja till att ha flyktingar hemma hos sig.

Jag får nog skriva och fråga!

Jag skrev till Karlstads kommun och ställde ett antal frågor, nämligen:

Var kommer idén från?
När man använder den här sortens åsiktsregistrering, hur sparar man datat och vilka kontrollerar vilken åsikt folk har?
Vad kommer åsiktsregistreringen att användas till?
Jag förutsätter att man är ute efter dom som inte sätter upp klistermärkena, eller har jag fel där?
Slutligen undrar jag vad ni kommer att göra med dom som har fel åsikter i denna fråga? (oavsett vilken åsikt som råkar vara fel)
Jag fick väldigt snabbt ett svar och även om det är ett standardsvar så får jag i alla fall vara nöjd att dom svarar. Dom har trots allt fått en del att göra nu. Jag är inte ensam om att fundera på politikernas förstånd i det här fallet.

Syftet med kampanjen är att vi tillsammans kan hjälpa till att hälsa alla nya Karlstadsbor varmt välkomna. Karlstads kommun vill göra det lättare för nya och gamla Karlstadsbor att träffas och lära känna varandra. Segregation och utanförskap skapar problem och det vill vi förebygga.

Det är frivilligt att sätta upp dekalen. Det kan finnas många anledningar till att man inte vill ha ett klistermärke på sin brevlåda och vi respekterar att det finns olika åsikter om det. Tanken med dekalen är att marknadsföra webbplatsen varmtvälkommen.se och skapa möten mellan gamla Karlstadsbor och nyanlända för att underlätta integrationen i det svenska samhället. Segregation och utanförskap skapar problem och det vill vi förebygga. Vi vill välkomna de 170 nyanlända som är nya invånare i vår kommun och underlätta möten mellan nyanlända och svenskar.

Mer information om kampanjen hittar du på hemsidan för kampanjen varmtvalkommen.se samt på karlstad.se

 Med vänlig hälsning
Ann Salomonsson
Kommunvägledare
Det var allt!
Annonser