Etiketter

, , ,

Jag har skrivit om sveriges förmåga att försörja sin befolkning ett flertal gånger tidigare. Detsamma har dykt upp i några tidningar. Men aldrig i Aftonbladet eller DN, vad jag har sett. Varför är det svårt att sia om, men det känns som om journalisterna på dessa tidningar lever i en annan värld. Med en papperspåse över huvudet och vadd i öronen!
Den här gången är det i alla fall Jerry Simonsson på ATL (lantbrukets affärstidning) som flaggar för problemet. Det kan bero på flera anledningar, dels så har dom bra insikt om hur illa det står till i Sverige och dels så pratar dom i egen sak.

Men dom har i huvudsak rätt, får vi problem med transporterna så kommer vi nästan omedelbart att börja svälta.

Försvaret har inga livsmedelslager eller drivmedelslager. Blir det krig eller ett krigsliknande tillstånd får soldaterna gå på ICA och handla, precis som alla andra. Detsamma gäller bränsle till militärens fordon. Vi kommer därför inte att kunna försvara oss ens en vecka vilket ÖB påstod var möjligt. Lyckas vi försvara oss en dag blir jag imponerad.

Jerry Simonsson skriver bland annat

Det handlar också om urbaniseringen och med den en förlorad förmåga att producera vår egen mat. Denna kunskap har även försvunnit inom armén, som tidigare hade slakteri- och bageriplutoner och beredskapslager att ta till.

Dom har lagt in ett litet bildspel på sidan där det framgår att mjölk och färskbröd är slut Dag 1 i vårat ”just in time” samhälle om vi utsätts för en blockad. I ett krigsliknande tillstånd kommer vi definitivt att utsättas för en blockad.
Det räcker att vi gör oss ovän med fel land så kan vi utsättas för en blockad, med tanke på att vi har Margot Wallström som utrikesminister lär det hända förr eller senare. Hon har gjort sig (oss) ovän med fler än 40 länder. Hon har dessutom en otvivelaktig känlsa att göra isg ovän med mellanösterns enda demokrati, Israel.

Magnus Bergström har också skrivit i ATL där han fyller på med dystra nyheter.

Han skriver bland annat

Livsmedelsverket har i dag samordningsansvar när det gäller kris- och beredskapsplanering av livsmedelsförsörjningen. Det uppdraget gäller bara kortvariga krissituationer på max tre veckor.

Givetvis kommer inte Livsmedelsverket att klara av livsmedelsförsörjningen till alla sveriges invånare ens i tre veckor, och vad händer sedan?

Hur skulle Sverige klara sig under en längre krissituation med avklippta importvägar?

– Vi har i dag inga lager med livsmedel eller kemikalier för dricksvattensproduktion. Och vår största förpackningsfabrik för livsmedel lades ner förra året, förklarar Therese Frisell, sakkunnig på Livsmedelsverket.

Vi ligger med andra ord riktigt illa till oavsett vad som händer. Storm, krig, strömavbrott, upplopp.

Tack så mycket Fredrik Reinfeldt som faktiskt är pappa till detta elände! Utan Reinfeldt hade Sverige varit i mycket bättre form och inte på gränsen till fullständig kollaps.