Etiketter

, ,

 

I och med att Frankrike åberopar Lissabonfördragets artikel 42.7 kommer Sverige att vara i krig tilsammans med resten av EU, ett krig mot den Islamiska staten Daesh.

Det innebär att samtliga EU-länder ska ställa upp med alla till buds stående medel när Frankrike kallar.

2014 sade statsminister Stefan Löfven följande i sin första regeringsförklaring:

”Sverige ska inte förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett EU-land eller ett nordiskt land och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vårt land ska både kunna ge och ta emot stöd såväl civilt som militärt.”

Hollande har ännu inte åberopat 42.7, men det sägs att han ska göra det idag, tisdag.

Senast Sverige var i krig var 1814, mer än tvåhundra år sedan.
En del påstår att Sverige var i krig i Afganistan, men det var en fredsbevarande insats sanktionerad av FN. Vilket inte är samma sak som ett regelrätt krig. Vi har varit i massor av väpnade konflikter som inte klassas som krig.
Men i det här fallet blir det så, vi är i krig om Frankrike åberopar Lissabonfördraget 42.7. Stefan Löfven har redan sagt att Sverige ska ställa upp.
Frågan är vad som kommer att hända i regeringen om miljöpartiet helt plötsligt sitter i den regering som går ut i krig. Det parti som anser att vi ska avveckla försvaret och öppna alla gränser.
Kan dom då sitta kvar?

Nu är allting än så länge spekulationer, men vi vet säkert mer senare idag.

Sverige har nu sagt Ja! till att delta i militära åtgärder mot Daesh.
På DI kan man läsa mer om detta.
Man kan i och för sig fundera på om vi verkligen är i krig med tanke på att Daesh inte går att betrakta som något annat än terrorister. I så fall kanske terroristbekämpning är ett bättre ord.

Tyvärr verkar Stefan Löfven ha försvunnit. Han borde faktiskt kliva fram när landet ska dra ut i krig, men istället verkar han ha gått och gömt sig?