Etiketter

Svaret på den frågan bör rimligen vara, nej! Men det är inte så enkelt.
Man behöver inte vara korkad för att bli vegan, men att vara vegan gör dig korkad.

Man kan från tid till annan höra från veganer att människan inte är gjord för att äta kött, att vi egentligen är gjorda för att vara vegetarianer.
Det är inte sant!
Människan är allätare. Vi är inte mer anpassade till att vara vegetarianer än vad våra släktingar schimpansen är. Dom äter mycket grönt och frukt, men dom är också duktiga jägare.
Dom flesta har säkert sett schimpanser fiska upp termiter med ett grässtrå. Men dom är också duktiga på att jaga, framförallt andra primater. Många andra apor äter insekter och är inte heller vegetarianer. Till och med kor som lider brist på vissa ämnen kan äta kadaver.

Tittar man på det hela utifrån är det veganer som är undantagen. Det är helt enkelt inte naturligt.

Veganer brukar vara veganer på grund av etiska skäl. En del syftar till miljö och hälsorapporter.
Att det är mer häsosamt att vara vegan stämmer inte, inte heller att det skulle vara bättre ur miljösynpunkt (beroende på vilket kött eller fisk man äter).
Nu senast kom det en rapport från WHO att det orsakar cancer att äta kött, en rapport som dom senare har förklarat att man inte ska ta så allvarligt på. Men rapporten från WHO orsakade tydligen en del köttskräck vilket inte är bra.
Att man däremot är vegan på grund av sitt eget samvete tycker jag däremot är ett bra argument.

Jag började med att skriva om att veganer blir korkade. Det beror på att dom tids nog kommer att lida av bristsjukdomar.
Framförallt B12 brist skapar mycket stora problem för veganer. B12 brist ger personen makrocytär anemi (dom röda bodkropparna blir ovanligt stora) vilket går att läsa mer om här.
”Symptomen på anemi till följd av B12-brist är de samma som vid andra former av anemi, dvs.blekhet, trötthet, andfåddhet och hjärtklappning, speciellt vid fysisk ansträngning. Ibland kan andra symptom som yrsel eller öronsusningar förekomma.”
Det kan också ge neurologiska men som till exempel minnesstörningar, demens eller depression. Med andra ord blir veganer inte så smarta.

En vanlig myt att man erhålla tillräckliga nivåer av Vitamin B12 från alger, fermenterad soja, spirulina eller jäst. Det stämmer inte eftersom det är en inaktiv form av vitamin B12.
Är man vegan men även vegetarianer bör man läsa på och se till att man får i sig dom ämnen man förlorar genom sitt val av livsstil.
Det finns att köpa tillskott av vitamin B12, men den är som regel gjord på animaliska produkter. Vilket inte alla vet om. Detta gör att en del veganer undviker att ta extra vitamin B12 och andra äter animaliska produkter fast dom inte vet om det.
Det ska tydligen gå att köpa B12 som tagits fram genom fermentering av bakterier, vilket kanske löser en del av problemet.

Att äta allsidigt och inte vara extrem i sina val av mat är det bästa för både kropp och sinne.