Etiketter

Det verkar nu som om LAS (lagen om anställningsskydd) ligger risigt till i spåren av den höga invandringen.
Ett flertal fackförbund verkar vara villiga att skrota LAS enligt vad man skriver i DN.
Det artikeln handlar om är att facken är villiga att lätta på LAS men att dom istället vill ha in andra regler. Jag tror att det blir början till slutet för LAS när dom börjar rucka på dessa lagar.

Det är lite komiskt (el tragiskt) att en fackföreningskämpe som Stefan Löfven faktiskt kommer att vara den som antagligen skrotar LAS samtidigt som han sänker socialdemokraterna.
Det kommer inte att bli så kul att dra sig tillbaka med den titeln för Stefan Löfven. Även om han personligen inte driver frågan att LAS ska försvinna är hans otydliga och klena styrning tillräckligt för att politiska krafter ska kunna driva frågan att LAS ska försvinna.

Ett antal fackförbund går ut och säger att dom ser risker med att det ska bli lönedumpning i Sverige.
Ja, det kommer troligen att bli någon form av lönedumpning, detta samtidigt som LAS blir rejält försvagat.
MP har tagit upp frågan om att ta bort, eller i alla fall rejält försvaga LAS med alliansen. Av någon anledning är detta inte något som lyfts upp i media.

Vad kommer detta att Innebära?

Det beror på vilka delar man lyfter bort. Men troligen kommer ”sist in, först ut” att försvinna, alltså turordningsreglerna.
Vidare lär det kanske bli lättare att sparka människor som är illojala, men det är inte lika stort tryck på den frågan.

Jag tror också att minimilöner är på väg att sänkas rejält. Även om den frågan inte har med LAS att göra.
Facket kommer att få ta rejält med stryk dom närmaste åren. Om inte regeringen avgår förstås. Men frågan är om det inte är för sent?
Det konstiga är att Aftonbladet som anser sig vara en arbetartidning håller tyst, likaså vänstern och sossarna.
Men dom är antagligen så fastlåsta i migrationsdebatten så att dessa frågor skulle kunna användas emot migrationen. Alltså offrar man LAS och fackförbunden.

Annonser