Etiketter

Skuldsättningen i landet Sverige fortsätter att öka. Vi var 2014 det näst mest skuldsatta landet i världen efter Japan.
Japan skuldsatte sig när dom på 90-taet försökte få bättre fart på sin ekonomi eftersom deras räntesänkningar inte fungerade.

Jag tycker att jag känner igen det där..? Vilket land är det som trots negativ ränta inte får igång inflationen? Just det, Sverige!

Vi kommer om inte i år, så 2016 vara det mest skuldsatta landet i världen eftersom vi har den tredje snabbast ökande skuldsättningen. Japan är inte framför oss så vi tar in rejält på denna tävling mot en ekonomisk härdsmälta.

Vi hade en bostadskrasch i början på 90-talet när många bostäder föll rejält i värde. Man måste dock komma ihåg att det vid det tillfället var kommersiella fastigheter som drog igång raset och tog den största smällen.
Trots detta kan man läsa på sverigesradios hemsida att det fortfarande är 25 000 svenskar som har stora problem efter den kraschen som skedde för 25 år sedan. Många av dessa kommer aldrig någonsin att bli skuldfria och kommer att få leva på existensminimum resten av sina liv. Det är krasst sett endast döden som skiljer dom från skulden.
En skuld till ett privat bolag fösvinner aldrig innan den betalats tillbaka, eller som sagt att man gått vidare på annat sätt.

Läget idag är på många sätt mycket värre än det var i början på 90-talet.
Till att börja med så ligger skulderna i dagsläget hos privatpersoner och inte i samma utsträckning hos företag.
Skulderna är mycket högre idag än dom var för 25 år sedan, även om man räknar in inflationen.
Staten är mycket fattigare och kommer inte att kunna gå in som en räddande ängel utan dom som går i personlig konkurs får stå sitt kast.
Det är oroligare både i Sverige och i omvärlden vilket gör att det svänger mycket mer i både ekonomi och politik.

Idag tar Johan Westerholm på Ledarsidorna upp att utländska banker har börjat se över och även höja räntorna när dom lånar ut pengar till Sverige eftersom bankerna ser med stor oro på Sveriges ekonomiska stabilitet.
Redan för några månader sedan har flera utländska investerare slutat att investera i sverige.

”-Hur gick det till när du gick i konkurs?
     -Först gick det sakta sen gick det fort!”

Återigen är mitt råd betala av på lånen. Det kommer att göra ont förr eller senare!

PS: Göran Persson sa, ”den som är satt i skuld”. Jag anser att dom flesta i Sverige gjort det frivilligt. Alltså ”den som satt sig i skuld”

Annonser