Etiketter

, ,

Thomas Sowell:
”The problem isn’t that Johnny can’t read. The problem isn’t even that Johnny can’t think. The problem is that Johnny doesn’t know what thinking is; he confuses it with feeling.”

Jag tänkte ge mig in i farliga tankegångar vad gäller migrationen. Som jag skrev i Ekonomisk kollaps tror jag att migrationen kan vara det som välter skeppet Sverige. Det handlar om mycket stora kostnader som ingen törs nämna. Kostnader som dessutom stiger för varje dag.

Jag har kontaktat dom två regeringbärande partierna om ett klargörande vad gäller kostnader. Sossarna svarar inte och miljöpartiet säger att flyktingmottagningen inte kan räknas i pengar!? Tack för det klargörandet!

Nåväl, jag får göra ett eget försök. Det kommer att innehålla massor av fel och antaganden från min sida.

Migrationsverket räknade på att kostnaden för migration skulle vara drygt 21 miljarder för 2015. Då har skulle antalet migranter (flyktingar) vara mellan 44-50 000/ år. Till detta kommer området integration där staten skjuter till ca 17 miljarder. Summa 39 miljarder i budgeten. Redan i februari i år höjdes detta till 43 miljarder sedan migrationsverket flaggat för att dom behöver 18 miljarder mer de närmaste fem åren. Ovanpå detta tillkommer dom 8 miljarder som egentligen skulle ha gått till UNHCR, ni vet dom som fick några miljoner efter galan härom dagen. Totalt 51 miljarder.
Efter att dessa siffror levererades har migrationsverket flera gånger flaggat för att dom behöver mer pengar. Med andra ord regerar staten på fel budget, vilket dom givetvis vet om.

Sveriges redan rekordsnabba invandring skenar mot aldrig skådade nivåer. Mellan 1990-2010 tog Sverige emot ca 25000 asylsökande per år. Förra veckan kom 7200 asylsökande. Under september har det kommit fler ensamkommande än år 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 och 2004 kombinerad, och september är ännu inte över.

Många flyktingar anländer hela tiden till Sverige och därför blir uträkningarna därefter. Vi ligger idag på drygt 1000 nyanlända varje dag, i snitt, vilket ger över 400 000/ år. Det är alltså 10 gånger fler än budgeterat. Hur mycket högre kostnaden nu blir vet jag inte, ingen annan heller verkar det som.
Sveriges totala utgifter för 2014 var 862 miljarder. Mer finns att läsa på ekonomifakta.

ladda ned (2)ladda ned (1)Vad som sedan tillkommer är kommunernas kostnader. Dom tar över försörjningen från migrationsverket efter två år.
Om man nu tänker sig att hälften av alla flyktingar får stanna ger det 200 000 flyktingar som ska överföras till kommunerna. Men då måste man räkna till anhöriginvandrare och det ligger på 0,6-1,0 anhöring/ invandrare som får stanna (enligt migrationsverket). Det ger återigen 400 000 människor som måste försörjas, i alla fall tills dom fått ett jobb.

Jobb får en flykting efter i genomsnitt 8 år. Efter 15 år har 60% fått ett jobb. 40% får aldrig ett jobb.
Ett jobb i de här fallen kan vara 1 timme i veckan som betalas av arbetsförmedlingen, det räcker för att det ska räknas som jobb.

Om vi nu räknar på dessa 400 000 som kommer flyttar ihop med 2 personer i varje hushåll blir det följande: 200 000 hushåll som behöver försörjningsstöd under i alla fall några år uppskattar jag kostnaden till ca 12000kr/ hushåll/ månad (lågt räknat).
Det här ger 200000 hushåll x 12 mån x 12000kr= ca 29 miljarder.
Men då måste man tänka på att året efteråt kommer ytterliggare 200 000 hushåll till kommunerna för att få försörjningsstöd om antalet flyktingar håller i sig. Alltså år 2 blir det 58 miljarder, och efter 5 år är kostnaderna 145 miljarder/ år, minus dom få som faktiskt fått ett jobb och kan försörja sig själva.
Denna summa ska läggas till den summa på 51+ miljarder som migrationsverket behöver.
Troligen närmar vi oss halva statens totala inkomst. Alla som använder insidan av huvudet vet att det är en omöjligt ekvation.

Vem ska betala? (inte Henrik Schyffert i alla fall, han gör sitt bästa för att smita från skatten)
Givetvis är det skattebetalarna, på ett eller annat sätt!
Tino Sandanji skriver i DN:
”Statens bolag mjölkas för att täcka budgethål. På fredagen avslöjades att ännu ett statligt bolag vid sidan av SJ ska ge en extra aktieutdelning till ägaren. Det är Akademiska hus, Sveriges största fastighetsbolag, som ska dela ut 6,5 miljarder kronor. Utdelningen sker utöver de 1,45 miljarder de redan gett staten. Sammantaget ökar därmed utdelningarna från de statliga bolagen med 50 procent, från 17 miljarder kronor 2014 till 26 miljarder kronor i år och i början av 2016…Moderaternas näringspolitiske talesperson, Lars Hjälmered, tycker att extrautdelningarna från SJ och Akademiska Hus är ett tecken på en närmast desperat jakt på pengar från regeringens sida, för att klara sina vallöften.– Det är anmärkningsvärt att de mjölkar de statliga bolagen för att få ekonomin att gå ihop, säger han.”

Extraordinära utdelningar utöver normal vinstutdelning tömmer statliga bolag på likviditet. Därutöver ökas de statliga bolagens belåning, vilket är ett trick att låna pengar utan att det syns i statsskulden. Pengarna används inte till investeringar i exempelvis tåg och infrastruktur utan för att täcka löpande utgifter.

Media försöker fortfarande ge ett sken av normalitet med diverse manipulationer.

12004956_10153539526191878_7807060967519788711_n

Jag såg en person som försökte göra det mer vissuellt när han räknade på den bostadsbrist som vi faktiskt har.

”Den här fula klossen känner ni igen om ni åkt in i Stockholm från Roslagstull. Det är studentboenden Nyponet. Nyponet är på totalt 6600 kvadratmeter, och har 145 lägenheter. Det är 8 ettor, 120 tvåår och 17 treor. Snittytan är alltså 45 m2, så det är verkligen inte några stora lägenheter. Om man har en boende per rum så bor det 299 personer i Nyponet. Trångt men ok.

Den senaste veckan har det kommit över 1000 personer om dagen som flyktingar till Sverige. Det betyder att man skulle behöva bygga mer än tre Nyponet per dag för att ha boende till alla (närmare bestämt 3,5 på mer exakta siffror). Det innebär att man på ett år skulle behöva bygga 1259 Nyponet för att härbärgera alla. Visualisera detta. Är det någon som ser denna typ av aktivitet på byggmarknaden? (Vidare har jag i detta heller inte tagit hänsyn till att det är en oerhörd brist på bostäder i övrigt, det här är alltså bara för ankommande flyktingar.)

Produktionskostnaden per m2 (inklusive markkostnad) är ungefär 30.000 kr per m2. Det innebär att ett Nypon kostar ungefär 200 miljoner kronor. Alla dessa 1259 Nypon skulle då kosta 250 miljarder kronor (för ett års ankommande flyktingar). Statens intäkter 2015 budgeteras till 854 miljarder, och Sveriges totala BNP 2014 var 3918 miljarder.

Kan någon förklara för mig:
A) Hur ska detta gå till rent praktiskt?
och
B) Hur ska detta finansieras?

Bonusfråga: Var ska svenska ungdomar och studenter bo?”

Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson, har nu hissat nödflagg. Samtidigt säger Stefan Löfven och Magdalena Andersson att läget är under kontroll. Endast i år räknar myndigheten med att det kommer 12 000 ensamkommande barn till Sverige. Myndigheten indikerar att kostnaden endast för ensamkommande 2019 kan komma att uppgå till 15 miljarder, en ökning med 10 miljarder eller en fyrdubbling sedan 2014! För att få perspektiv på dessa siffror motsvarar den förväntade kostnadsökningen vad svenskt försvar får i anslagshöjning under femårsperioden 2016-2020. Den befarade kostnadsökningen per år är således högre än försvarets anslagsökning per år!

Tydligen kostar de ensamkommande barnen ungefär SEK 1 900 per dygn eller vad ett bra hotell med helpension kostar. Kostnaden varar med automatik till ”barnet” är 21 år, snittåldern för en ensamkommande pojke är 17 år enligt migrationsverket! Ja, det är nästan bara pojkar och dom är nästan alltid 17 år. Till dessa kostnader tillkommer ju andra kostnader i form av utnyttjandet av samhällets tjänster i form av skola, sjukvård, socialtjänst, åldringsvård, diverse bidrag mm.

Jag tog upp kostnaderna för invandringen i Sverige. Det är nästan en ”svart svan”, alltså något oförutsett som ställer all planering på sin ända.
Det här är kostnader som ingen visar upp idag eftersom det sätter ett pris på invandringen och frågan är om någon är beredd att betala det priset.

Nu är det egentligen inte pengar som är problemet, det är vad pengar kan köpa!

Det behövs massor av bostäder som inte ens finns på papperet ännu. Dessutom planeras bara hälften av behövet att byggas.
Till detta saknas kompetenta SFI-lärare, grundskolelärare, gymnasielärare, sjuksköterskor, läkare, tandläkare, psykologer, poliser, skolor, gymnasier, vårdcentraler, sjukhus, folktandvård, vattenverk, avloppsverk, mobiltelefoni, vägar, polisstationer, tingsrätter, värmecentraler, kraftverk, vägar etc etc….

 Det här är ett förbjudet område att prata om!
Men att låtsas som ingenting löser inte problemen. Tvärtom kommer politikers, polisens och medias rädsla att ta detta på allvar att föra oss väldigt nära klippkanten.
Vi har här en situation som med nuvarande ”stoppa huvudet i sanden” strategi kommer att ge oss alla mycket stora problem under generationer framåt.
Givetvis har Tino Sandanji lagt ut en uträkning om hur många av flyktingarna som har en utbildning och hur många som faktiskt får ett jobb. Det är inte någon uppmuntrande läsning.