Etiketter

, ,

Vi har idag ett bränslepris som har legat stilla ett tag. Framförallt tack vare Saudiarabiens beslut att fortsätta pumpa upp samma mängd olja trots fallande oljepriser.
Frågan är hur länge dom har råd att sälja oljan med förlust, dom förlorar faktiskt pengar på att sälja olja i dagsläget.

SaudiDeficit

Saudiarabien behöver 100$/fat för att gå jämnt upp (ljusblå linje). Men oljepriset idag ligger på mindre än halva denna summa (mörkblå linje).
Med andra ord är det inte en hållbar prissättning som Saudi har för tillfället. Anledningen att dom fortsätter att pumpa upp så mycket olja trots att dom egentligen inte har råd kan vara många.
Den troligaste orsaken är att Saudi vill slå ut ett antal konkurrenter som definitivt inte har råd att med dessa låga priser på oljan.

Jag gissar att det inte kommer att dröja alltför länge innan vi får se priser som närmar sig 100$/fat igen.
Men problemet i världen just nu är att räntorna överallt är väldigt låga och tillsammans med det låga oljepriset borde världens alla världens ekonomier gå som tåget. Men så är det inte!
Tvärtom står många ekonomier stilla eller backar. Vi pratar då om Kina, USA, Ryssland och ett antal länder i Europa. I sydamerika har Brasilien fått betyget ”skräpstatus” av S&P. Detta är en annan anledning till låga oljepriser, låg efterfråga.
Men när priset går upp igen kan vi gå in i en rejäl lågkonjunktur.
Oavsett vad Anders Borg sa så är svensk ekonomi inte i ett bra skick. Det kan bli den utlösande faktorn som får bostadsbubblan att spricka.
Jag hoppas att våra politiker får fingrarna ur ….. , tar obekväma beslut och orsakar en pyspunka på bostadsbubblan innan den spricker med en smäll.
Amorteringskravet som kom som ett förslag är så urvattnat att det inte betyder någonting. Tyvärr tror jag att dom politiker som måste ta detta beslut är alltför rädda att förlora väljare och dessutom sina egna pengar.

Nästa stora problem är den skatt som regeringen i höstas lovade att inte införa, bränsleskatten (den har höjts tre gånger nu). Den slår ut bönder, åkare och folk boende på landsbygden.
Det är en riktad skatt mot landsbygden för att flytta pengar till bostäder i storstäderna, det är faktiskt på det sättet. Detta enligt bostadsminister Mehmet Kaplan, dock påstår finansminister Magdalena Andersson att pengarna ska gå till försvaret.

I regeringens förslag ingår en direkt skattehöjning redan vid årsskiftet, men dessutom ingår en höjning varje år i fortsättningen. Detta oavsett vad oljepriserna kommer att ligga på.
Det här kommer att slå ut stora delar av Sverige på sikt.

Varför skriver jag nu bränslepriser?

Jag är övertygad om att ett levande Sverige behövs om vi ska kunna vara motståndskraftiga inför framtida problem. Detta oavsett vilka problem som kan uppstå.
Vi har idag en livsmedelsförsörjning på mindre än 50%. Kärnkraften är på väg att beskattas bort ur landet. Allt fler industrier flyttas till länder med lägre kostnader.
Allt detta sammantaget gör att vi blir allt mer utsatta och beroende av andra länder.
Det enda vi kan vara säkra på är att dessa länder kommer att se till att föda sin egen befolkning innan dom skickar mat eller något annat till Sverige.

Regeringen verkar nästan planera för en ”perfekt storm”.