Etiketter

Nu när alla röster har räknats i NordKoreas val blev det den sittande regeringen som avgick med segern. Kim Jong-un med sitt arbetarparti fick även i detta val flest röster. Röstdeltagandet var liksom förra valet högt även i internationella mått mätt, 99,97 % valdeltagande rapporterar statliga media.

Det är i och för sig lättare att vinna ett val när det bara finns ett namn på valsedeln. Men möjligheten fanns att ta denna röstsedel och gå till ett annat bås för att därefter skriva in det nya namnet som man tror skulle göra ett bättre jobb än Kim Jong-un.
Nu var tydligen folket i Nordkorea nöjda eftersom Kim fick dom flesta rösterna.

Men det ska också läggas till att det finns några andra partier. Arbetarpartiet vann 606 av de 687 platserna i högsta församling, men 50 gick till koreanska socialdemokratiska partiet, ytterligare 22 gick till Chondoist Chongu partiet, sex togs av general Association of koreanska invånare i Japan och tre var listad som ”oberoende”.

I verkligheten är den ”oppositionen” helt enkelt ett sätt att försvara arbetarpartiets linjer och dess existens. Man försöker visa hur demokratiskt Nordkorea är.

Påminner det om den svenska riksdagen efter DÖ?