Etiketter

, ,

Den svenska börsen likt många andra börser i världen är högt värderade. Problemet för många sparare har varit att det inte funnits några alternativ eftersom räntorna i många länder varit obefintliga.
Att hitta ett sparkonto i Sverige som har haft över 1% i sparränta är inte lätt. Det är i så fall någon av alla nischbanker som kan erbjuda sådana räntor.
Själv använder jag Volvo finans och Hoist.

Nu verkar det dock som om den positiva trenden på börsen är bruten, i alla fall för den här gången. Många påstår att det är oron över Grekland som påverkar börsen i negativ riktning. Men Grekland är en liten spelare även om den oron givetvis kan påverka börsen.
Det mesta av Greklands problem är antagligen redan inräknat i börskurserna. Nu finns det dock en viss oro att Greklands problem, speciellt om dom lämnar Euron ska spilla över på andra länder.
Jag är inte lika övertygad om att det kommer att ge sådana problem. Att ett land som har problem, mycket på grund av den gemensamma valutan lämnar valutasamarbetet bör istället vara stärkande för dom som är kvar.

Problemet är knappast Grekland utan ett betydligt större land längre bort!
I går pratade jag med en vän som härstammar från Asien men bor i San Francisco. Han handlar med aktier och sa:
-Sälj allt du har. Inom 1-2 år kommer vi att se en rejäl nedgång på alla marknader. Kina kommer att dyka och ta resten av världsekonomin med sig.

Det är omöjligt att veta om han har rätt eller fel. Men att det är rejält oroligt på den kinesiska börsen är ställt utom tvivel. Nu på morgonen dyker dom asiatiska börserna på grund av oron över Kina.
Kinesiska regeringen har redan gått in med massiva stödköp, men frågan är om det räcker när oron sprider sig?

Rasar börserna världen över kommer inte den svenska att klara sig och folks förmögenheter krymper, och även våra framtida pensioner.
Går vi in i en ny lågkonjunktur är risken stor att det smittar av sig på de redan överprissatta bostadspriserna och då går det fort utför!